Украинската армия откри стрелба по мирни граждани в източна Украйна

Около летището в град Краматорск в източна Украйна бе открита стрелба срещу мирни граждани, когато те се опитали да влязат в сградата на военното поделение в града. Хората потърсили контакт с военните, за да ги убедят да не застават срещу мирните протестиращи и ащитават мирното население на града, както и да преминат на страната на опълченците, които сега в медиите често наричат „екстремисти“. Влизайки в поделението обаче, те чули изстрели – военните буквално открили стрелба срещу тях, разказа паредставител на народното опълчение на Донбас Павел Петров пред журналисти на телевизия „Россия 24“.

„След около 2 минути пристигнали два штурмови самолета, които открили огън от пушки на разстояние 10 метра от мирни жители. Благодарение на няколко коли на „Бърза помощ“, повикани от жителите на града, хората успяли да се измъкнат от воинската част. Под прикритието на “Бърза помощ“, мирните граждани успяли да излязат от поделението невредими“, каза Петров.

По предварителни данни, загиналите са 11 души.

Същевременно, представителите на отрядите на самоотбраната на на Краматорск съобщават, че в щурма на летището Краматорск в Донецка област са участвали бойци от неонацисткият „Десен сектор“ и чуждестранни наемни войници.

 „Нападателите бяха облечени в униформи на бойци от „Десен сектор“, част от тях разговаряха на чужди езици. С местните жители те се стараеха да не разговарят, за да не се издадат. Ние предполагаме, че тези хора са наемници“, съобщи един от активистите от отряда на самоотбрана на Краматорск.

Летището Краматорск премина под контрола на украинските военни, но градът все още се контролира от бойците на самоотбраната на града. „В действителност ни отстраниха от територията на летището, но градът остава под наш контрол. Ние няма да позволим на никой да влезе там“, увери един от активистите, подчертавайки, че силите на самоотбраната са готови да вземат участие в бой срещу военната бойна техника.

В момента от Славянск към Краматорск се движат колони от мирни жители и опълченци със знамена на самопровъзгласилата се Донецка република. Същевременно в Славянск, бойци от „Десен сектор“ и Национална гвардия на Украйна се готвят да щурмуват летището на града, съобщи на Интерфакс координаторът от силите на самоотбраната на град Николаев, който помоли за анонимност.

„Сега летището е напълно под контрол на силите на самоотбраната, но на там вървят все повече и повече въоръжени хора. Очевидно е, че всеки момент ще започне щурмът. Ние сме готови да го отразим“, каза още източникът.