Украинската армия обстреля завод за боеприпаси в Донецк, има ранени

Представителят на министерството на отбраната на Донецката народна република Едуард Басурин потвърди информацията за взрива в химическия завод в Донецк през нощта. Според него, там е имало боеприпаси.

„Към момента не разполагаме с данни, дали това е „Точка-У“ или насочен артилерийски обстрел. В момента се провежда разследване, резултатите от което, ще оповестим“, каза Басурин.

Около 22:50 ч. снощи западно от Донецк е избухнала мощна експлозия, след което в града се е усетила взривната вълна. В много райони хората са усетили вибрациите и са видели светлината от взрива. От ударната вълна прозорците на къщите са изпотрошени. Експлозията е била усетена дори в съседните градове.

Химическият завод в Донецк се занимавал с производството на промишлени взривни вещества, снаряжение за артилерийски боеприпаси и авиационни бомби с взривни вещества, както и обезвреждане на излезли от употреба боеприпаси.

Заводът не попада под обстрел за първи път. През септември и ноември миналата година той е бил обстрелван с тактически ракети „Точка-У“, като след обстрела са следвали мощни взривове на боеприпаси.

Едуард Басурин съобщи, че в резултат от взрива в завода са били ранени няколко души.

Според Басурин през изминалото денонощие територията на ДНР е била обстреляна от украинските военни 66 пъти. „През изминалата нощ броят на обстрелите за първи път от дълго време насам превиши показателите само за през деня. Общо за денонощието бяха регистрирани 66 нарушения, като 36 от тях бяха през нощта. Загинали са двама мирни граждани, 22-ма са ранени, като 20 от тях в Донецк, а останалите – в Макеевка и Горловка“, каза той.

През изминалото денонощие подразделенията на армията на ДНР продължиха отбранителните си действия по цялата линия на съприкосновение с украинските войски.

С най-голяма интензивност са били боевете в предградията на Дебалцево, където противникът предприема отчаяни опити да прекъсне пръстена, който го обгражда и да си възвърне контрола нас намиращите се около града населени места.

За денонощието в резултат от сблъсъците по цялата линия на фронта общите загуби от страна на ВС на ДНР са: 1 БМП, 1 САУ, 3 миномета, 11 убити и 29 ранени.

Според информация, получена днес по време на разпит на двама предали се край Чернухино украински военни от 25-та бригада, на командването на украинската групировка е дадено разпореждане за миниране на цялата железопътна инфраструктура в Дебалцево.

Целта на тези действия е да не бъде допуснато възможното възобновяване на железопътните съобщения между ДНР и ЛНР след отстъпването на обкръжените в Дебалцево украински войски в посока Артьомовск. Освен това, според пленените военни, от петък в Дебалцево са минирани градските помпи и трансформаторни станции, като по този начин Киев подготвя града за унищожение след напускането на войските.

Опълчението в ДНР твърди, че сред блокираните в „дебалцевския котел“ украински военни има и чужди наемници.

По-рано заместник-командващият опълчението на ДНР Едуард Басурин заяви, че украинската армия се опитва да унищожи доказателствата, че в редиците й се сражават чужди наемници. Косвени доказателства за това обаче, все пак има.

„Засега разполагаме само с радиозасичане на гласове… на четири различни езика“, каза Басурин в понеделник пред журналисти.

„Английски, полски, френски и някакъв фламандски“, уточни Басурин.

В хода на днешните боеве под контрола на опълченците преминаха напуснатите от украинските военни населени места Калиновка и Редкодуб. Продължават боевете за отблъскване на контраатаката на ротната тактическа група на противника на позициите на опълченците в Чернухино.

Сутринта на 8 февруари опълченците овладяха стратегически важната височина на 2 км северозападно от Лозовое, което значително разшири възможностите на армията на ДНР за пресичане на опитите за изпращане на подкрепление, резерви и боеприпаси към обкръжените в Дебалцево украински военни.

Успешно отблъснати са били и две контраатаки на украинската армия, чиято цел била възвръщането на контрола над тази височина. Противникът е понесъл значителни загуби в живата сила и техниката.

http://www.youtube.com/watch?v=ZuQ5EPnSE_4