Украинската армия обстреля Донецк със забранено оръжие (18+)

В нощта срещу петък, украинските военни отново са подложили на обстрел град Донецк, като този път са използвали забранените запалителни бомби с бял фосфор, предаде ИТАР-ТАСС.

Визуално експлозиите от снарядите приличат на фойерверки. Именно такива се взривявали буквално над жилищните блокове тази нощ в Донецк.

Най-опасен за хората е отровният дим от тези снаряди, който запълва пространство в разстояние на няколко хектара и предизвиква най-силно отравяне и смърт.

В Донецк обстрелът с касетни мини с фосфор се е водел в Ленински и Петровски район.

Засега няма данни за пострадали от обстрела. Силният вятър е разсеял отровния дим и жителите на града вече могат спокойно да дишат.

Освен това, правителствените войски направили пореден опит за унищожаване на градската инфраструктура, като обстреляли газотранспортната система.

В началото на август главното управление на Следственния комитет на Русия получи неопровержими доказателства за използване на забранено оръжие срещу мирно население в Украйна.

Съгласно заключението на съдебната експертиза, в образците от почвата, доставени на руските следователи след обстрелите на с. Семьоновка и гр. Славянск в Донецка област, бе регистрирано наличие на изгоряла запалителна смес Н-17, която се съдържа в забранените мини и авиобомби. Фактически, тези боеприпаси са усъвършенстваният и по-смъртоносният вариант на запалителни бомби.

Напомняме, че на 12 юни, украинската армия използва срещу мирно население на Славянск и Семьоновка тези забранени оръжия.

Аналогични оръжия са използвали войските на САЩ във Виетнам и Ирак. През 2006 година тези оръжия са използвани от израелската армия във втората ливанска война.

последствия от запалителни бомби с бял фосфор

Напомняме, че запалителните бомби с бял фосфор се използват в качество на смъртоносно оръжие, а не само като осветителни снаряди. Белият фосфор е отровно вещество, което при попадането върху тялото буквално разяжда кожата и тъканите до костта. Използването на подобни „осветителни“ бомби срещу мирни жители е забранено от Конвенцията на ООН за особени видове конвенционално оръжие, приета през 1980 г.