Украинската армия обстреля детска болница в Луганск

Украинската армия обстреля детска болница в Луганск

Публикувано от:

Украинските военни обстреляли детска болница в Луганск, съобщи телеканал “Россия 24“. Няколко мини се взривили в сградата на болницата, в резултат на което е било унищожено оборудването, мебелите и прозорците. На покрива на едното отделение е пламнал пожар. За потушаването му е пристигнала само една пожарна кола, поради което пожарникарите не могли да предотвратят пламъците няколко часа.

Само по някаква случайност малките пациенти и персонала не са пострадали.

Хуманитарната ситуация в Луганск продължава да остава крайно тежка. В града няма вода, магазините са затворени, част от аптеките също не работят, а специалните пунктове за издаване на медикаменти не могат да осигурят всичко необходимо на жителите на града.

Видеото на обстрела: [embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=U_kvFnhfyqs[/embedyt]

Преди два дни конвой от превозни средства, извозващи бежанци от полесражението в района на Луганск, е бил подложен на ракетен и минометен обстрел, в резултат на който има много жертви. Киев продължава да приписва деянията на армията си на проруските опълченци. Така Андрий Лисенко, говорител на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че „екстремисти”, въоръжени от Русия, са стреляли по бежанския конвой с минохвъргачки и ракети „Град”.

„Много хора са били убити, включително деца и жени”, посочи тогава Лисенко.

Говорителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин отхвърли твърденията на киевските власти, че опълченците са атакували конвоя.

“Украинците постоянно бомбардират пътя с авиация и установаки “Град“. Изглежда сега са убили повече цивилни, както го правят от месеци”, категорично заяви Пургин.