Украинската армия нанесе мощен удар на Донецк с ракета «Точка-У»

Жителите на всички райни в Донецк усетиха мощна въздушна вълна от взрив. Както стана ясно, украинската армия нанесе удар на града с ракета «Точка-У». Много от жилищата останаха без прозорци, пострадала е фасадата на стадиона «Донбас Арена», предаде lifenews.

«Ракетата е паднала във Ворошиловския район, някъде недалеч от булевард Панфилов и Роза Люксембург. В момента на мястото на обстрела се намират службите за извънредни ситуации. По предварителни данни, взривът се усетил най-силно до онкологичната болница», разказа зам.-премиерът на Донецка народна република Андрей Пургин.

Пургин подчерта, че в момента на взрива той е провеждал предизборна среща с избирателите на движението «Донецка република». В актовата зала, където е била срещата, от ударната вълна се изпочупили прозорците, а четирима от присъстващите са плучили нарезни рани.

«Възникна лека паника, но в момента ситуацията се е нормализирала», добави Пургин. Засега не се съобщава числото на пострадалите от взрива.

Същевременно, опълченците в отговор нанесли по позициите на украинските подразделения удар от системи за залпов огън.

«Точка У» е тактически ракетен комплекс, който използва балестични ракети с обхват от 120 км. и повече, които имат характеристиките да носят ядрени бойни глави. Комплексът е предназначен за поразяване на наземни средства на разузнавателно-ударни комплекси, за паркинги на самолети и хеликоптери, пунктове за управление на различни видове войски, складове за боеприпаси, гориво и други средства.