Украинската армия възобнови артилерийския обстрел на Донецк

Тази сутрин, 13 август, украинската армия възобнови артилерийския обстрел на Донецк, предаде репортер на РИА Новости от мястото на събитията.

Залповете се чуват от страна на донецкото летище и с. Пески, които продължават да остават под контрола на украинските военни сили.

Снаряди се взривяват в Куйбишевския и Киевския райони на Донецк. Под обстрел са подложени южните райони на града (Кировски и Петровски райони), в които украинските военни се опитват да навлязат, идвайки от страна на градовете Мариинка и Еленовка.

Засега няма информация за точното количество на жертви и разрушения в Донецк.

Във вторник вечерта, украинските сили използвали запалителни боеприпаси в Петровския район на Донецк, в резултат на което силно е пострадала сградата на местния хлебозавод.

През деня във вторник бе нанесен артилерийски удар по северната периферия на Донецк – град Ясиноватая. Снаряди от установки «Град» са улучили градския пазар, в следствие на което е избухнал силен пожар. В някои от жилищните блокове са изпочупени прозорците. Украинската армия води обстрел с цел да превземе Ясиноватая, което ще й позволи, да прекъсне връзката на Горловка с Донецк и да започне настъпление в северните райони на града.

Местното население се укрива в мазетата, като някои от хората не са излизали на повърхността от няколко дни. В града липсват питейна вода, храна и т. н.

Напомняме, че киевските власти от април провеждат така наречената «антитерористична операция» с цел да бъде потушено недоволството от държавния преврат през февруари в Киев на населението в Източна Украйна, където бяха създадени Донецка и Луганска републики, обявили своята независимост чрез референдум през май. Москва нарече «антитерористичната операция» на Киев – наказателна и призова киевските власти незабавно да спрат кръвопролитията.