Украинската армия възобнови артилерийския обстрел на Донецк

Украинската армия възобнови артилерийския обстрел на Донецк

Публикувано от:

Тази сутрин, 13 август, украинската армия възобнови артилерийския обстрел на Донецк, предаде репортер на РИА Новости от мястото на събитията.

Залповете се чуват от страна на донецкото летище и с. Пески, които продължават да остават под контрола на украинските военни сили.

Снаряди се взривяват в Куйбишевския и Киевския райони на Донецк. Под обстрел са подложени южните райони на града (Кировски и Петровски райони), в които украинските военни се опитват да навлязат, идвайки от страна на градовете Мариинка и Еленовка.

Засега няма информация за точното количество на жертви и разрушения в Донецк.

Във вторник вечерта, украинските сили използвали запалителни боеприпаси в Петровския район на Донецк, в резултат на което силно е пострадала сградата на местния хлебозавод.

През деня във вторник бе нанесен артилерийски удар по северната периферия на Донецк – град Ясиноватая. Снаряди от установки «Град» са улучили градския пазар, в следствие на което е избухнал силен пожар. В някои от жилищните блокове са изпочупени прозорците. Украинската армия води обстрел с цел да превземе Ясиноватая, което ще й позволи, да прекъсне връзката на Горловка с Донецк и да започне настъпление в северните райони на града.

Местното население се укрива в мазетата, като някои от хората не са излизали на повърхността от няколко дни. В града липсват питейна вода, храна и т. н.

Напомняме, че киевските власти от април провеждат така наречената «антитерористична операция» с цел да бъде потушено недоволството от държавния преврат през февруари в Киев на населението в Източна Украйна, където бяха създадени Донецка и Луганска републики, обявили своята независимост чрез референдум през май. Москва нарече «антитерористичната операция» на Киев – наказателна и призова киевските власти незабавно да спрат кръвопролитията.