Украинската авиация удари Семьоновка

Опълченците на Донецка народна република съобщили в телефонен разговор на ИТАР-ТАСС, че украинската авиация нанесла мощен удар по с. Семьоновка (Донецка област).

Както съобщили представителите на народното опълчение на Славянск, авиоударът бил нанесен около 02:00 местно време.

„Украинската авиация нанесе силен авиоудар. Този път са използвани запалителни бомби. Засега няма информация за пострадали и загинали“,съобщил източникът на информационната агенция.

В 23:00 на 20 юни влезе в сила указа на президента на Украйна Петро Порошенко за едностранно прекратяване на стрелба в Източна част на страната. Съгласно този указ обаче, прекратяването на стрелбата ще продължи до 11:00 мск на 27 юни. Но, „в случай, че бъде извършено въоръжено нападение на украински подразделения и мирни граждани, военните отново ще открият стрелба“, подчертал Порошенко. От своя страна, в Донецка народна република отдавна вече не вярват на заявленията на украинския президент.

„Ние отдавна на нищо не разчитаме. Да се говори, че стрелбата ще се прекрати, не се налага. На Киев отдавна вече никой не вярва“, поясни на ИТАР-ТАСС представител на партия „Новороссия“, депутатът на Върховния съвет на ДНР Мирослав Руденко.

По думите му, заявленията, че украинските силови структури ще прекратят стрелбата, звучат не за първи път. „Такива изявления сме слушали не веднъж и ако тези структури се подчиняваха на Порошенко, то тази стрелба отдавна щеше да е прекратена. Но той не ги контролира. Както всички сме чули и видели, всичко това е поредната голяма лъжа“.

Опълченците на Луганска народна република заявили, че няма да оставят оръжие, докато Украйна не отведе войските си от територията на ЛНР.

Същевременно в Кремъл смятат, че указа на Порошенко за временно едностранно прекратяване на стрелбата, повече прилича на ултиматум към опълченците. „Засега отсъства основният елемент – предложение за начало на преговори между страните“, констатирали в пресслужбата на руския президент.