Уилям Джоунс: В Щатите свободна журналистика не съществува

Големите американски медии работят ръка за ръка с правителството, водейки пропагандна война, и това се вижда особено добре по отношение на Украйна, твърди Уилям Джоунс от сп. Executive Intelligence Review, пред RT*.
RT: Съветът за радио и телевизионно разпространение** иска петнадесет милиона долара, за да „се противопостави на „реваншистка Русия“. Защо САЩ се чувстват толкова застрашени?
Уилям Джоунс: Очевидно е по-трудно да се изрече голяма лъжа вместо малка. Всеки знае например, че „Ислямска държава“ е опасна групировка, но не всички вярват, че Путин е злодей. Следователно, за да бъдат убедени хората, че това е истина, трябва да се похарчат много повече пари, отколкото са нужни, за да се покаже, че ИД е заплаха и трябва да бъде спряна.

RT: Доклад на бившия председател на Съвета твърдеше, че мнението на медиите не винаги е в унисон с външната политика на Вашингтон. Това може би е добър знак, нали?
Уилям Джоунс: Това е само песъчинка в морето. Свободна журналистика не съществува в Щатите. Има една стара поговорка, че най-старата професия е проституцията, а втората най-древна е журналистиката. Те си приличат изключително много. Работил съм в сферата на медиите повече от четиридесет години и съм виждал как, когато някой начертае определени граници, никой не смее да ги прекрачи. В журналистиката има изключително малко търсачи на истината и те обикновено са в конфликт със своите издатели, особено ако последните получават държавно финансиране. В края на краищата, такива журналисти биват изтиквани на последните страници или пък просто ги изхвърлят от работа. Ако преувеличавам, преувеличението е съвсем леко. Масмедиите работят ръка за ръка с правителството на САЩ, за да провеждат пропагандна война, и това се вижда най-ясно в ситуацията с Украйна.

RT: Щатите влагат сериозни инвестиции в медии, които предават на чужди езици. Доколко успешно е това?
Уилям Джоунс: Мисля си, че властта на един тиранин никога не е безгранична, както е казал великият поет Фридрих Шилер. Хората, разбира се, ще вярват главно на това, което медиите им показват, и ако гледат новините, това определено ще им въздейства. Фактът, че се инвестират толкова много пари в медии, които предават на чужди езици – в момента се опитват да създадат телевизия, която да излъчва на руски в Латвия – ме навежда на мисълта, че Щатите се боят, че голямата лъжа може и да не мине, че не всички вярват в нея, и затова харчат толкова средства – за да внушат версията си и на останалите. Но мисля, че в крайна сметка истината ще излезе наяве. Хората не са чак толкова лековерни, колкото понякога си мислят тези, които държат властта. Вярвам, че тази пропагандна кампания ще свърши с провал, но те ще се опитат да пробутат своята версия на широката публика с всички възможни средства.

RT: Критикуват американските медии, които излъчват за чужбина, че са много сложна и тромава система. Какви стъпки смятате, че ще предприеме американското правителство, за да подобри тази информационна система?
Уилям Джоунс: Те всъщност не се интересуват от информацията. За тях е важно да прокарват политическата линия на правителството – щом е решено например да подгонят администрацията на Путин, няма да има никакви компромиси, всички ще се обединят и ще се нахвърлят срещу нея. Това става изключително лесно, тъй като водещите медии в повечето случаи се съобразяват с политическата линия, наложена от Вашингтон, а що се отнася до тези на правителството – „Гласът на Америка“, „Ал Хура“, радио „Свободна Европа“ – когато искат тяхната версия да бъде чута, те водят наистина интензивни кампании. Същото, което е правил Гьобелс в Третия райх. Това не е нещо ново. Те не се интересуват от истината, защото в противен случай нямаше да вършат това, което вършат, а именно да подклаждат война в Украйна.

* RT – Russia Today – телевизионна и интернет медия, базирана в Москва, излъчваща на английски, арабски и испански и представяща руската гледна точка в глобалния информационен поток. Тя е клон на „ТВ Новости“, независима неправителствена организация, основана от РИА „Новости“ и през 2008 г. включена в списъка на руското правителство на организациите от особено стратегическо значение за РСФСР.

** Broadcasting Board of Governors – американска правителствена агенция, наблюдаваща и регулираща работата на американските медии за чужбина като „Гласът на Америка“, „Свободна Европа“, „Свободна Азия“ и др., излъчващи общо на 61 езика. В борда й влизат 8 експерти по масови комуникации и външни работи, назначени от президента и одобрени от Сената, а 9-ият е държавният секретар на САЩ. /БЛИЦ

error: Съдържанието ни е авторско!