УЕФА обмисля евроквоти за Крим

В Европейската футболна централа (УЕФА) вече сериозно обмислят идеята Крим да получи евроквоти. Посещението на ръководителите на футбола в Крим в щаб-квартирата на УЕФА се отлага за неопределено време.

Това са съобщили от пресслужбата на УЕФА. Първоначално посещението беше планирано за 2-ри април, като датата е била договорена от комисия, водена от Франтишек Лауринец.

“Новата дата за срещата, на която ще се очертае път за развитието на футбола в Крим, все още не е определена. Вероятно това ще стане през април, но не на 2-ри. УЕФА обработва документите, които им предоставихме, а също така ние отправихме и наши съображения към министерството на спорта на Русия”, коментира пред ТАСС министърът на спорта на Крим Сергей Шестак.

Към момента Република Крим  е присъединена към територията на Русия и не се води към Украйна, след референдума, проведен на полуострова сред жителите му. Според Европейския съюз обаче, който не признава референдума, Крим е територия на Украйна.

Това налага да се разплете въпросът какво първенство ще играят кримските отбори, ще има ли такова и какви квоти биха могли да получат за европейските клубни турнири.

УЕФА има идея в Крим да се провежда независимо първенство, като дори може да им бъде дадена квота за европейските турнири. Идеята за момента е да се създаде полупрофесионална лига с 8 отбора, от които вече са известни три – „Севастопол”, „Симферопол” и „Ялта”. Тепърва този въпрос ще се решава на срещите през април.