УЕФА заплаши да отстрани отборите на Русия и Англия от Евро 2016

Изпълнителният комитет на УЕФА излезе с предупреждение да изключи отборите на Русия и Англия от участие в Евро 2016, ако феновете им отново бъдат намесени в организиране на масови безредици, съобщиха на сайта на организацията, предаде РИА Новости.

Предупреждението е към футболните асоциации и на двете страни. Решението за отстраняване на отборите УЕФА може да приеме без оглед на становищата, които ще приемат независимите дисциплинарни органи за инцидента вътре на стадиона, се казва в официалното заявление.

УЕФА призова Футболната асоциация на Англия и Руския футболен съюз да се обърнат към феновете си и да ги призоват към достойно поведение. Изпълнителният комитет на съюза също така подкрепи усилията, които предприемат френските власти за гарантиране на сигурността на турнира.

Отборите на Англия и Русия завършиха наравно 1:1 в първия си мач от група „Б“ на Евро 2016 в събота. След края на мача руски фенове нахлуха в съседния сектор и скъсаха висящите там знамена. Там възникна сбиване между руски и английски фенове.

В резултат УЕФА заведе дисциплинарно дело срещу Русия, но не и срещу английската страна. Руският министър на спорта Виталий Мутко определи това решение като правилно и обеща да разкрие и накаже руските фенове, устроили безредиците на стадиона.