Удар на портфейла или как Русия отговори на WADA

Руското правителство реши да изключи плащанията към Световната антидопингова агенция (WADA) от регистъра на вноските за 2017.

Това може да се определи като „правилната реакция срещу отстраняването на руските спортисти от Игрите в Рио“, коментира четирикратният параолимпийски шампион по лека атлетика Алекс Ашапатов.

Припомняме, че през 2014 година Русия плати своята вноска от 400 хиляди долара на агенцията, която се бори с допинга в спорта.

Освен това допълнително бяха отпуснати още 300 хиляди евро под формата на доброволен принос към бюджета й. Сега обаче Москва отказва да дава повече, в опит да нанесе удар по финансирането на организацията.

„Разбира се, фактът е, че WADA трябва по някакъв начин да се реформира. Това е правилно, защото последните събития са ясен знак за проблемите в работата й.

Не трябва претенциите да са само към нас, когато други страни употребяват дори повече допинг. Но за тях не съществува такъв контрол, какъвто наложиха на руските спортисти.

Русия трябва да си изгради правилна политика, в която нашите спортисти да не се чувстват виновни, а напротив – да ходят с високо вдигната глава, което ще докаже, че са невинни“, категоричен бе състезателят.

fakti.bg