Ударно завръщане на библиотека „Магика“ с „Пазителят“ от Виктор Пелевин

 Българските ценители на творчеството на Виктор Пелевин имат повод за радост – излиза том първи на неговия роман „Пазителят (ИК „Изток-Запад“). Почитателите на писателя отново ще се насладят на вселените, не просто световете, които са запаздена марка на Пелевин. В целия си блясък в тази книга, той засяга животрептящите проблеми на човешката ситуация днес.

„Пазителят“ е тринайстия роман на един от най-обичаните съвременни руски писатели. „Орденът на Жълтия флаг“ е първи том от творбата на Пелевин. Книгата излиза в Русия през септември 2015 г., година по-късно вече е при българските читатели.
В „Пазителят“ са събрани разнообразни теми и направления. В нея може да откриете и история, и езотерика, и философия. И всичко това – в такава хармония, че просто се потапяте в произведението, забравяйки за реалния свят. Създадена е успоредна вселена, в която има всичко: и любов, и магически същества, и зло, и добро. Както винаги Виктор Пелевин сътворява нещо необичайно, но толкова живо, че то моментално ви сграбчва и дълго не ви пуска.

В Русия е извършен преврат срещу император Павел I, целящ убийството му. Истината обаче е, че заговорът е спектакъл, а занимаващият се с алхимия император не е убит. Фалшивият преврат дава възможност на императора да напусне Петербург и да се пренесе в паралелен свят, създаден от гениалния Франц- Антон Месмер. Името на този свят е Идилиум, а Павел става неговият първи Пазител.

Изминали са столетия от съществуването на Идилиума, който взаимодейства с нашия свят съгласно особени закони. Пазителите имат за задача да охраняват този паралелен свят. Всеки нов пазител трябва да разбере тайната на Идилиума.

На Алекс де Киже – донякъде ленив и безразсъден младеж – е поръчано да изпълни важна мисия в света на Идилиум.

 

Читателите ще се срещнат с исторически личности като император Павел I, Бенджамин Франклин и Франц-Антон Месмер. Приятен за четене със своята пъстрота и многостранност, романът не може просто да се чете; той изисква вникване, превключване от една сюжетна линия към друга, възприемане на огромно количество информация от различни области. Книгата не само доставя удоволствие при четенето, но и променя възгледите ни за много неща.

 

Книгата част от библиотека „Магика“ на издателство „Изток-Запад“. Преводът от руски е дело на Олга Дамянлиева, автор на оформлението на корицата е Румяна Дамянлиева.