Уволниха латвийски войник за проруски позиции

Латвийски военнослужещ, изразил подкрепа за позицията на Русия в контекста на вътрешноукраинския конфликт, беше уволнен от редовете на Националните въоръжени сили на републиката, съобщи РИА Новости, позовавайки се на интернет порталът Delfi.

Войникът е напуснал Въоръжените сили още през декември, но на медиите това стана известно едва сега. Според информацията на интернет портала за проруските позиции на уволнения военнослужещ на началството са съобщили негови колеги.

В официалните документи е посочено, че войникът е уволнен от редовете на Националните въоръжени сили по собствено желание — във връзка със семейни и финансови обстоятелства. Министърът на отбраната на Латвия Раймонд Вейонис потвърди, че войникът е изразявал възгледи, които не отразяват официалната позиция на Латвия. При това според министъра войникът е решил да се уволни по собствено желание.

Този конкретен случай доказва именно противоположното — латвийските войници много добре разбират геополитическата обстановка и са способни да идентифицират колегите си, които са променили възгледите си. Този войник сам е осъзнал, че неговите възгледи не съответстват на възгледите на истинския латвийски войник, а и на гражданина на Латвия изобщо, и се уволни по собствено желание”, заяви Вейонис.