Убийството на Али Абдула Салех ще доведе до ескалация на кризата в Йемен

Жертва на дългогодишния въоръжен конфликт в Йемен стана бившият президент на страната – 75- годишният Али Абдула Салех, който доброволно слезе от поста си през 2012 г. на гребена на вълната на „Арабската пролет“, но след това продължи борбата срещу новото правителство. Той бе убит от своите неотдавнашни съюзници от редовете на шиитските бунтовници-хути, които побързаха да публикуват кадри с тялото на мъртвия политик. Водещите руски политолози, експерти по Близкия изток са единодушни, че това убийство няма да облекчи положението в изстрадалата от гражданска война арабска държава- дори напротив: очаква се сериозна ескалация на конфликта. Агенция „Фокус“ ви представя коментарни материали на основните вестници във Русия по темата.

Според водещия научен сътрудник на Московския държавен институт по международните отношения Юрий Зинин след гибелта на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех въоръженият конфликт в страната ще отбележи нова ескалация, пише Известия. „След началото на „Арабската пролет“, когато Салех бе принуден да напусне президентския пост, а хутите по- късно заеха Сана, той влезе в съюз с тях, във връзка с което срещу Йемен се изправи арабската коалиция начело със Саудитска Арабия“, напомни експертът. Бившият президент бе убит след разрива на отношенията му с хутите. Салех заяви, че възнамерява да се помири със съседните държави. „Ясно е, че ситуацията в Йемен след тези събития няма да се подобри“, смята Зинин. „Салех повече от 30 години управляваше Йемен. Докато бе президент той водеше въоръжена борба срещу хутите“ ,допълни експертът.

***

В Йемен потвърдиха гибелта на бившия президент на страната Али Абдула Салех. Според местните медии той е убит по време на сблъсъците в столицата Сана между лоялните му сили и шиитските бунтовници-хути, пише Московский Комсомолец. До сега привържениците на бившия президент воюваха на страната на проирански настроените хути срещу настоящия президент Абд Рабу Мансур Хади. Но политическите търкания и спорове за контрола над главната джамия в столицата Сана доведоха до сблъсъци, жертви на които станаха десетки души. Преди дни Салех не само, че обвини своите съюзници-хути в „идиотизъм“ за дългогодишната война, но и предложи да се „обърне нова страница“ в отношенията с оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която подкрепя противника му и президент на страната Хади – при условие, че тя ще прекрати да нанася въздушни удари и ще приключи блокадата над йеменските пристанища. Рияд и Хади реагираха благосклонно на думите му, а хутите обвиниха Салех в предателство. По данни на ООН от началото на военната интервенция на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ в гражданската война в Йемен през март 2015 г. са загинали повече от 8670 души, а почти 50 хил. са ранените.

***

Новото активизиране на въоръжената борба в Йемен доведе до гибелта на бившия президент Али Абдула Салех от ръцете на неговите бивши съюзници. Смъртта на политика бе предшествана от разкол в съюза, съставян от лоялните му сили и шиитските бунтовници-хути. Новата конфигурация в конфликта, в който хутите се лишиха от съюза, свидетелства, че ситуацията отива към по-лошо, пише Независимая газета. Знак, че в динамиката на конфликта, чиито основни актьори са хутите и силите, лоялни на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, е изменена, бе съобщението за прекратяването на съюзническите отношения между Салех и движението на „Ансар Аллах“ Салех обяви това на 4 декември. Бившият президент ги обвини, че работят за Иран против интересите на страната. Ислямската република често е обвинявана в подкрепата на движението хутите зад кулисите. Най-често те се разпространяват от страната на Рияд – историческият враг на Техеран. Арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, подкрепи действията на Салех и изрази „солидарност с йеменския народ срещу потисничеството на милициите, лоялни на Иран.“ Ръководството на Ансар Аллах от своя страна определи действията на бившия президент като предателство. Разпадането на партньорството бе придружено от мащабни сблъсъци между поддръжниците и Салех и хутите, които са използвали минохвъргачки, тежки картечници и ракетни установки. Броят на убитите в Сана през последните дни достигна до триста души. Събитието, което заплашва да се ускори изолацията на въоръжените сблъсъци бе убийството на Салех. Йеменското министерство на вътрешните работи, контролирано от хутите, официално потвърди смъртта. „Смъртта на Салех едва ли ще сложи край на конфликта – заяви ръководителят на Центъра за изследвания на исляма в Института по иновативно развитие, експерт Кирил Семьонов. Според друг експерт разривът между бившите съюзници може да засегне динамиката на въоръжената конфронтация в Йемен. „Конфликтът ще се промени“ , смята старшият преподавател по политически науки Леонид Исаев. „Поне ще се премести от мъртвата си точка, защото доскоро конфликтът бе придобил патов характер. Сега, вероятно, преконфигурирането може да доведе до промени. Друго нещо е, че има повече въпроси, отколкото отговори: хутите са оставени сами. И въпросът е как ще се формира новият анти-хутски алианс“, смята той.

***

Жертва на дългогодишния въоръжен конфликт в Йемен стана бившият президент на страната – 75-годишният Али Абдула Салех, който доброволно слезе от поста си през 2012 г. на гребена на вълната на „Арабската пролет“, но след това продължи борбата срещу новото правителство. Той бе убит от своите неотдавнашни съюзници от редовете на шиитските бунтовници-хути, които побързаха да публикуват кадри с тялото на мъртвия политик, пише Российская газета.

По данни на местни медии заедно със Салех в престрелката е бил убит и генералния секретар на оглавяваната от него партия „Всеобщ народен конгрес“ Ариф Аз Зука, а раненият син на бившия президент Халед Салех е пленен от бунтовниците. По други данни експрезидентът е загинал при взрив в покрайнините на столицата Сана, където вече от няколко дни продължават ожесточени боеве между неговите привърженици и отрадите на шиитите, срещу които също така воюва международната коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия. След като в началото на ноември хутите изстреляха ракета към Рияд, саудитците наложиха блокада над пристанищата в Йемен, заплашвайки страната на задълбочаваща се хуманитарна катастрофа. Тогава Али Абдула Салех, намиращ се на власт повече от 30 години, неочаквано предложи на коалицията примирие, а също така разтрогна съюза си с хутите, които на свой ред го обявиха за предател.

Източник: ИА Фокус