Убиецът на опозиционния украински писател Бузина се оказа подчинен на вътрешния министър на Украйна

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи днес на страницата си във Фейсбук, че е разкрито убийството на опозиционния писател и журналист Олес Бузина.

Припомняме, че Бузина бе застрелян на 16 април в двора на дома му в Киев.

„Тази сутрин бяха задържани двама заподозрени“, пише Аваков в социалната мрежа и съобщава данните на предполагаемите убийци: Медведко Андрей Александрович (роден през 1989 г.) и Полищук Денис Валериевич (роден през 1990 г.).

„Ние установихме кога, къде и от кого указаните лица са взели автомобила, с който по-късно са следили Бузина. Именно с този автомобил престъпниците са избягали от мястото на убийството. Впоследствие превозното средство е открито и от него са иззети веществени доказателства. От резултатите на проведените съдебни експертизи бяха получени преки доказателства за участието на указаните лица в извършването на убийството“, съобщи украинският вътрешен министър.

След провеждането на всички необходими следствени действия, събирането на преките улики и доказателства, рано сутринта на 18 юни двамата заподозрени са били задържани.

Междувременно обаче, след като обяви убийците на Бузина, Аваков засрамено премълча факта, че задържаните са участници в наказателната операция в Донбас, а единият от тях дори е подчинен на самия Аваков.

На този детайл обърна внимание политологът Владимир Корнилов.

„И какво, Аваков пише за „разкриването“ на убийството на Бузина, но нито дума не написа, че убийците са наказатели от зоната на така наречената АТО (антитерористична операция)? И по-точно, посоченият от него Андрей Медведко е боец от батальона „Киев-2“, намиращ се под прякото ръководство на самия Аваков“, написа Корнилов на личната си страница в социалната мрежа.

Олес Бузина е автор на книгите „Таласъмът Тарас Шевченко“ и „Съюз на плуга и тризъбеца. Как измислиха Украйна“. Бил е бивш главен редактор на вестник „Сегодня“, но напуснал изданието през март заради цензурата. Бузина рязко критикувал действията на киевската хунта в източната част на страната и бил привърженик на съюза между Украйна и Русия.