Търговските отношения на Анкара с Москва са възстановени

„Повратна точка с Москва“, пише в заглавие днес турският в. „Миллиет“, съобщавайки за отменените от Москва ограничения спрямо турския бизнес и граждани., цитира БТА.

„Путин премахна важна част от наложените ограничения и разшири сегмента турски граждани, които ще пътуват без визи до Русия“, посочва вестникът. Руският президент е премахнал пречките пред осъществяването на бизнес дейност от турски фирми на руска територия и за назначаване на турски граждани на работа. Освен това вече няма да са нужни визи за Русия за членовете на екипажа на турски авиокомпании и за притежателите на служебни паспорти, които планират кратки пътувания по работа, пояснява вестникът.

Председателят на Съвета на турските износители Мехмет Бююкекши коментира направените стъпки като завръщане към търговските отношения с Русия от 2015 г., т.е. преди кризата със сваления от турските ВВС руски самолет, като изключение правят единствено доматите. Въпреки решенията за премахване на ограниченията в търговията с Турция, Москва се въздържа да отмени и ограниченията за доставки на домати от тази страна. Бююкекши отбелязва, че през първите четири месеца на 2017 г. е бил отбелязан ръст с 36 на сто на турския износ за Русия и с 15 на сто на вноса от Русия.

„С подписа на Путин се премахват ограниченията спрямо турските работници и служители в авиацията“, отбелязва и в. „Карар“ в каре на първата си страница по темата. Вестникът напомня, че решенията, подписани от Путин вчера, са били договорени на срещата в Сочи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Турските работници се завръщат в Русия“, гласи заглавието на „Тюркие“. В. „Йени акит“ пък пише „Подпис от Путин, жест от Търкиш еърлайнс“, визирайки осигурената от авиопревозвача възможност за понижаване до 73 процента на цената за превоз на пресни плодове и зеленчуци.

„САЩ се споразумяха с ДАЕШ“, твърди в заглавие турският в. „Йени бирлик“. Експерти, цитирани от изданието, тълкуват по този начин изявление на руския външен министър Сергей Лавров, че сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) се е договорила с „Ислямска държава“ (ДАЕШ, според арабския акроним) за Ракка и е отворила коридор за напускането на този град от джихадистите. Анкара разглежда ПДС и нейната милиция Сили за защита на народа като клон в Сирия на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), която води вече над трийсет години въоръжена борба срещу турската държава. Въпреки недоволството на Анкара САЩ започнаха да предоставят оръжие на кюрдските милиции в Сирия, които те разглеждат като ценен партньор в борбата срещу ИД.

Източник: в. 24 часа