Турчинов ще изгони от парламента депутатите, посетили Москва

Говорителят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов ще внесе в парламента проект на постановление за недопускане на работа на депутатите, които са били в Москва на заседание на Държавната дума, пише РИА Новости.

24 депутата от парламентарната група „За мир и стабилност“ се върнаха в Киев след визита в Русия, където приеха участие в заседание на руския парламент.

„Не ни остана много време за работа, но аз ще направя всичко, за да не ги допусна в залата. За да не могат да работят във Върховната рада и да не я позорят с присъствието си“, подчерта Турчинов в интервю за украинска телевизия.

„Тук оценка трябва да даде Главната прокуратура, СБУ и другите силови структури“, смята още говорителят на украинския парламент.

Турчинов нарече предатели депутатите, които са били в Москва. „При всички положения аз ще внеса постановление, за да нямат тези депутати-предатели възможност да работят в парламента“.

Според Турчинов визитата на 24-мата депутати е била неофициална и Върховната рада „не ги е опълномощавала да извършат това пътуване“.

Народните представители от „За мир и стабилност“ посетиха заседанието на Държавната дума на РФ, където бяха обсъдени въпросите с доставките на електроенергия за Украйна, както и намаляването на напрежението в Донбас. Украинските депутати  обясниха визитата си с това, че според тях е необходимо да бъде проведен диалог с Русия.