Турчинов ще възобнови специалната операция в Източна Украйна

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов иска от силовите ведомства да възобновят специалната операция в източната част на страната, се посочва в заявлението, публикувано във вторник на сайта на украинския парламент.
Неговата разпоредба последва веднага след преговорите в Киев с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън. Освен това, след заминаването на Байдън от Киев, държавният секретар на САЩ Джон Кери се обадил на руският външен министър Сергей Лавров с призив, Русия да убеди протестиращите в югоизточна Украйна, да признаят властите в Киев и да се откажат от борбата.
Същевременно в медиите се появиха сведения за това, как киевските власти имат намерение да потискат протестите.
Първи етап – военните сили на Украйна ще провеждат блокиране на «бунтовническите» области. Действа категорична заповед – да се използват само «силно мотивирани» военнослужещи, онези, които по време на събеседванията с командирите и «възпитателите» заявяват за пълна готовност да изпълняват заповеди, а ако се наложи и да защитават Украйна от терористи и «бунтовници». Всички «надеждни» военни е наредено да бъдат прехвърлени в не бойни части.
Като част от управлението за борба с тероризма на Службите за сигурност на Украйна (ССУ) е създадено специално командване, в рамките на което са формирани специални бойни групи от бойци на Националната гвардия и активистите от Майдана. Тези бойци са преминали през специална тридневна подготовка под ръководството на американски инструктори в базите на учебния център на ССУ. Обучаващите инструктори са служители на частната военна компания Greystone Limited, които са в Украйна от края на февруари. Тяхната специализация е противопартизанска борба и подготовка на антитерористични отряди. Задачата на тези групи е превземане и ликвидиране на лидерите и активистите на „бунтовниците“ в югоизточна Украйна.
Прочистването и установяването на контрол на протестиращите градове, ще се изпълнява от батальоните на Националната гвардия под контрола на киевската хунта. Тези батальони са формирани с финансовата подкрепа на украински олигарси.
Втори етап– пълно блокиране на районите, където ще се провежда спецакцията.
Трети етап – едновременен щурм на всички превзети от проруските активисти градове (освен Донецк и Луганск), които се планира да бъдат взети под контрол само за няколко часа. Същевременно с това, да бъде поставен ултиматум на отрядите на „бунтовниците“ в Донецк и Луганск, с искане да се разоръжат и предадат. Предполага се, че след нападението на тези градове, „бунтовниците“ няма да посмеят да държат областните центрове и ще се опитат да се укрият.

Напомняме, че на 15 април властите в Киев започнаха специална операция с използване на украинската армия, отрядите на «Десен сектор» и Националната украинска гвардия в югоизточните райони на Украйна, където от няколко седмици не спират протестите на проруските привърженици на референдума за федерализация. Москва строго разкритикува украинските власти, като нарече операцията с военни сили срещу мирни протестиращи – изключително опасно развитие на ситуацията. По-рано бе съобщено, че операцията е прекратена за Великденските празници, така беше установено едно негласно Великденско примирие, което беше нарушено в нощта на Възкресение Христово от радикалите на «Десен сектор», които нападнали блокпост в Славянск, в последствие на което има 5-ма убити.