Турските власти убеждават децата с комикси, че е хубаво да си мъченик

В най-новия брой на турско детско списание е включен комикс, възхваляващ мъченичеството в името на исляма. Списанието се издава от Дианета, турската  Дирекция по религиозните въпроси, която е държавна агенция и е най-висшият национален религиозен орган, пише Russia Today, цитирана от fbr.bg.

Цветният комикс, озаглавен „Бог да благослови нашите мъченици, нека гробовете им са пълни със свещена светлина“, включва диалози между родители и деца, които поощряват идеята за религиозно мъченичество.

В една сценка от комикса баща казва на сина си: „Колко е хубаво да бъдеш мъченик“. След това добавя, че мъченичеството дава на човек „правото да отиде на небето.“

В друга сцена едно момиче казва: „Иска ми се да бях мъченица“. „Ако го искаш достатъчно силно, Аллах ще ти даде тази възможност“, отговаря майката.

Надписът до последната картинка гласи: „Нашият пророк казва: „Мъченикът изпитва такава болка от смъртта, колкото ти, когато те ощипят“.

А ето и друго твърдение от комикса, цитиращ отново Пророка Мохамед: „Мъченикът иска да се върне в реалния свят и да стане мъченик още 10 пъти, заради почитта и престижа, които получава на небето“.

Психологът д-р Сердар Дегьорменсиоглу остро разкритикува последния брой с противоречивите комикси на „Списание за деца“ на Дианета . Той заяви обаче, че представянето на идеите на радикалния ислям пред децата отдавна е политика на турското правителство.

„Искат да използват картинките, за да предадат на децата посланието за мъченичеството, защото смятат, че така ще е по-привлекателно за тях“, каза той в интервю за турския вестник „Еврансел“. Психологът добави, че идеята за мъченичеството, поощрявана от правителството, е описана като „безболезнена смърт и обещание да отидеш на небето“.

Турция комикси

„През последните години набожността се превърна буквално в политически инструмент. Те дори не го крият. Финансирането на Министерството по вероизповеданията е по-голямо, отколкото общите средства за няколко други министерства. И министерството продължава да насърчава интензивно религията при децата“, обясни той.

Според  Дегьорменсиоглу начинът на мислене, поощряван от тези комикси, е еднакъв с манталитета на хората, извършили ужасяващите терористични атентати в турските градове Анкара и Суруч, както и в Брюксел и Париж.

„Турция е завладяна от болката на тези кланета и от онези, които насърчават подобен радикален ислямистки манталитет. Всичко това доведе до загубата на човешки животи. Дирекцията по религиозните въпроси се опитва да разпространява сред децата в Турция именно този същия манталитет, който заслепява хората за ужасите. Децата ще пораснат и ще тръгнат към смъртта, когато властта да им каже да го направят.“

Турският Дианет спазва и насърчава традиционната сунитска ислямска традиция не само в Турция, но и в чужбина. В събота турският президент Реджеп Ердоган откри нов Център на Дианета за Америка, като го нарече го турско-американски център за култура и цивилизация.

Комплексът, който струва милиони долари, включва според турския вестник „Дейли Сабах“ една от най-големите турски джамии, както и конферентни зали, баскетболни игрища, ресторант, турска баня и културно-изследователски център. Той е построен със средства на турската Дирекция по религиозните въпроси, както и с финансовата помощ на няколко неправителствени организации.

По време на церемонията по откриването Ердоган нарече комплекса „център на цивилизациите“ и заяви, че той ще служи както на американските мюсюлмани, така и на хората от други религии, и ще разпространява идеята на исляма за любов и състрадание.