Турция предлага на САЩ да открият „втори фронт“ в Сирия без участието на кюрдите

Турция предложи на Вашингтон „да обединят усилия” за специални операции в Сирия, но при условие, че в тях не участват сирийски кюрди. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде „Франс прес“, цитирана от РИА Новости.

„Ако ние обединим сили, те (САЩ) имат свои специални сили и ние имаме наши специални сили”, каза Чавушоглу.

„Въпросът, който обсъждаме с американците, е да се затвори джобът Манбидж възможно най-скоро…и да се открие втори фронт”, добави той, имайки предвид граничен маршрут, който позволява на ДАЕШ да вкарва и изкарва терористи в и от Сирия.

„Ние казваме добре, трябва да се отвори втори фронт, но без сирийските кюрди”, подчерта турският дипломат.

Министърът отбеляза, че подобен „втори фронт“ може „лесно“ да се изпрати към гр. Ракка – неофициалната столица на ИД в Сирия.

Сега атака на града водят „Демократичните сили на Сирия“, състоящи се основно от кюрди. Настъплението е подкрепяно от коалицията, начело със САЩ, която нанася въздушни удари срещу терористите.

САЩ подкрепят кюрдите в Северна Сирия, тъй като са убедени, че те са борят срещу ИД. Анкара неведнъж е подлагала на критика Вашингтон, заради това, че подкрепя сирийската кюрдска Партия „Демократичен съюз“ (ПДС), която турските власти считат за свързана със забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан. Президентът Ердоган дори призова Щатите да избират между Турция и ПДС, припомня РИА Новости.

В същото време самият Ердоган неведнъж е уличаван в подкрепа на терористите. През декември миналата година руското министерство на отбраната публикува спътникови снимки, на които се виждаха цистерни с петрол на ИД, а през март тази година телевизия RT публикува материали за документи на ИД, открити в сирийски Кюрдистан. Един от терористите тогава призна, че Турция не само купува петрол от терористите, но и ги снабдява с хранителни продукти, боеприпаси и други стоки.

Западни журналисти също съобщаваха за участието в търговията с петрол с ИД на турския лидер.

Анкара на свой ред отрича всички обвинения, а Ердоган заяви, че е готов да подаде оставка, ако бъде доказана връзката му с петролния бизнес с ИД.