Турция отпуска $50 млн. кредит на Украйна

Турция отпуска $50 млн. кредит на Украйна

Публикувано от:

Турция ще даде на Украйна кредит в размер на 50 милиона долара с петгодишен срок на погасяване. Това съобщи информационна агенция Интерфакс, цитирана от руското онлайн издание “Лента”, предаде fbr.bg.

Споразумението е подписано от министъра на финансите на Украйна Наталия Яреско и министъра на икономиката на Турция Мустафа Елиташ.

По-рано кредитния договор между страните бе одобрен от украинския кабинет. Годишната лихва на кредита ще бъде не повече от 2,5 процента. По думите на Яреско предоставянето на заема представлява подкрепа на украинското правителство от страните от Г-20.

Предполага се, че средствата ще бъдат предоставени през първото или второто тримесечие на годината. Парите, получени от кредита, ще бъдат насочени към общия фонд на държавния бюджет за финансиране на общи разходи.

През март 2015 година президентите на Украйна и Турция Петро Порошенко и Реджеп Таип Ердоган подписаха меморандум за инвестиции в украинската икономика в размер на над 3 милиарда гривни (около 130 милиона долара).