Турция нанесе удар в гърба на Русия

Автор: Боян Чуков.

Руският бомбардировач Су-24 беше свален над територията на Сирия с ракета „въздух-въздух“ от турски самолет F-16, докато е летял на височина 6 000 метра и на разстояние 1 километър от турската граница. Това заявление направи Владимир Путин по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II.

Русия няма да търпи да се извършват подобни престъпления като тази атака срещу руския Су-24, добави руския президент. Владимир Путин бе категоричен: „Ние, естествено, внимателно ще анализираме всичко, което се случи и днешното трагично събитие ще има сериозни последствия за руско-турските отношения“. Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че съгласно данни на обективния контрол Су-24 не е влизал в турското въздушно пространство, а се е намирал на разстояние 1 километър от границата и на височина 6 000 метра.

Турция от своя страна не се извини за свалянето на Су-24. Анкара счита, че всичко, което е направила е легитимно и правилно. Руският самолет се е връщал от бомбардировка. Свален е подло и страхливо причакан зад ъгъла. Видеоматериалите, които показват свалянето на самолета дават основание да се счита, че видеокамерите са били разположени предварително на мястото.

Руски коментатори изказват съмнение, че веднага след влизането на френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“ под купола на руската електронна защита, руската авиация започва да търпи загуби. Французите са заподозряни, че прихващат и препредават информация за текущите полети на руската бойна авиация. Американският вестник Daily Beast, позовавайки се на официално лице от администрацията на САЩ, пожелало анонимност заяви: „Турската страна не е известявала партньорите си от коалицията за борба с терористичната организация Ислямска държава за своите намерения да свали руски самолет, който участва в операциите в Сирия. Турците просто направиха това“. Роберто Калдероли, заместник-председател на Горната камара на италианския парламент, по повод свалянето на руския самолет от турците написа в своята страница във Фейсбук: „След свалянето по заповед на Ердоган на руския бомбардировач, който участва в операциите за унищожаване на ислямисти-терористи, Турция днес официално влезе във войната като съюзник на Ислямска държава“.

Подобно изказване направи и френският депутат Жилбер Колар. Френски информационно-аналитичен сайт коментира по следния начин случая със свалянето на руския самолет от турците: „…в своя холивудски отомански палат халифът Ердоган все повече си губи ума…“.

Според френския анализатор турският президент допуска една груба грешка. Той се опитва да третира Владимир Путин подобно на европейците от ЕС, които си ги „премята през рамото“. И си иска по няколко милиарда, за да завърти малко „кранчето“ с бежанците и да намали техния поток през Гърция.”

Демонстративното сваляне на стария и безпомощен руски бомбардировач Су-24 и то над Сирия и пренебрежителното отношение на Турция по отношение на възможните последствия показва само едно. Акцията е провокация и иска да демонстрира на Москва: Анкара като член на НАТО може да сваля, когото си иска и където си иска.Ердоган се опитва да сблъска Североатлантическия съюз с Русия. Владимир Путин каза, че поведението на Турция е странно. В спора си с Москва Анкара не се обръща към Русия, а към своите партньори от НАТО. Владимир Путин добави: „Като че ли ние сме свалили турски самолет, а не те наш“.

Голяма част от анализаторите считат, че Турция си отмъщава за унищожените от руската авиация 500 турски камиони-цистерни с нефт, които южната ни съседка купува на дъмпингови цени. По-скоро Ердоган се опитва за пореден път да сблъска във военен план САЩ с Русия. Във Вашингтон негов партньор е Хилари Клинтън и прословутите неокони, т.нар. „ястреби“ в американската администрация. Да си припомним предизборната кампания на Барак Обама през 2012 година. Той бе принуден да изгони Бил Клинтън от екипа си след като го информира, че не може да изтърпи до себе си Хилари още един мандат. След което Бил Клинтън започна да агитира открито за Мит Ромни. На 3 октомври същата година е насрочен първият телевизионен дебат. Само 15 минути преди началото на телевизионния дебат Ердоган заяви, че турска територия е обстреляна от артилерията на Башар Асад. И иска член 5-ти от Североатлантическия договор да бъде задействан.

Около последните парламентарни избори в Турция един от известните турски блогъри Fuat Avni прави следното предупреждение. Той алармира, че Ердоган иска да сваля руски самолети в Сирия, за да постави Русия и Турция на ръба на въоръжен конфликт. Според някои източници от южната ни съседка, поради опасения от загуба на парламентарните избори турският президент е бил готов на такава рискована крачка. Да сваля руски самолети в небето на Сирия с предлог, че нарушават въздушното пространство на Турция. Въпросните източници и Fuat Avni са политически противници на Ердоган.Турският президент е в трудна ситуация. Американските „ястреби“ го натискат. Катар и Саудитска Арабия го подстрекават. Всички те наблюдават с ужас как създадените от тях джихадисти напускат град Алепо, гонени по петите от сирийската армия.

След свалянето на руския самолет от турците, група кюрди написаха в социалните мрежи: „Скъпа Русия, ние кюрдите ще отмъстим за твоите пилоти. Само ни дайте ПЗРК (преносими зенитно-ракетни комплекси) и ще организираме на Ердоган една хубава безпилотна зона“. Тук възниква и един друг въпрос. Ердоган не би се решил на тази фатална за него стъпка, ако някой по-силен не му е подсказал, че стои зад него. А може би някой вече е решил, че е дошъл моментът да се реализира картата на Ралф Питерс, наречена „Нов Близък Изток“. И го е подвел. На тази карта границите на региона са преначертани сериозно. Появява се новата държава Велик Кюрдистан. Турция губи част от своята територия. А Саудитска Арабия се разпада на няколко държави.

Съгласно мнението на Пентагона турските военни свалят самолета, защитавайки своята територия. И забележете, но „не в качеството си на партньор на САЩ в коалицията против забранената терористична организация Ислямска държава“. От изказването на Владимир Путин по случая могат да се извадят няколко акцента. Първо, Ердоган е наречен директно „помощник на терористите“. Второ, подчертава се, че няма никакъв повод за агресията. Трето, казано е в присъствието на друг държавен глава, т.е. не е за вътрешно ползване. Много е вероятно руснаците да започнат да въоръжават кюрдите чрез Сирия под предлог, че те се сражават с Ислямска държава. Ако това стане, то времето до Велик Кюрдистан се съкръщава значително. Както се съкращава и времето, през което Ердоган ще остане на власт.

Едва ли „ястребите“ във Вашингтон ще успеят да спасят турския президент от Барак Обама и Владимир Путин. Тези дни пристигна лоша новина за турския президент. САЩ се тресат от грандиозен скандал. Фондът „Клинтън“ се оказва, че е спонсориран от северокорейската династия Ким. Въпросът защо КНДР финансира Хилари Клинтън остава открит. Партньорът на Ердоган във Вашингтон е в тежка ситуация… както и самият Ердоган.

 

Източник: a-specto.bg.