Турция може да се срине

Турция може да се срине

Публикувано от:

Автор: Орхан Памук*, Рим/Италия.

Турция може да се срине. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е виновен за несигурния климат, брутално илюстриран от смъртоносните атентати в събота в Анкара.

Нарастваща нестабилност в страната е свързана с провала на Партията на справедливостта и развитието, която не успя да постигне парламентарно мнозинство през юни. Изборното поражение вбеси Ердоган. То доведе до предсрочните парламентарни избори на 1 ноември. Поражението стана и причина за неотдавнашното възобновяване на военните действия между армията и кюрдските бунтовници.

Ердоган не успя да убеди кюрдите да му дадат гласа си за неговия план за създаване на президентска република. Ето защо той реши да отиде до урните отново на 1 ноември. Но нито правителството, нито армията бяха доволни от това как се развиват нещата и се съгласиха да възобновят войната срещу кюрдско движение.

Страхувам се от възобновяването на гражданската война. През 1970 г. по улиците на моя Истанбул станахме свидетели на реален конфликт между хората от ляво и онези от дясно. Всеки над 35-годишна възраст пази ужасните спомени от този период и никога не иска да се върне там.

Повечето турци разбират какъв е Ердоган. Страната е разкрила неговите сметки. На първо място, че той не иска да бъде част от международната коалиция, биеща се срещу „Ислямска държава”. След това той се съгласи да направи това, което американците искаха, но в същото време започна да напада кюрдите.

Хората са изненадани, в шок. Една страна в мир изведнъж се оказва в състояние на война, както срещу „Ислямската държава”, така и срещу кюрдите. Притеснен съм за Турция, защото знам, че в края на краищата Ердоган иска да управлява сам на всяка цена. Той не иска да споделя властта. /БГНЕС

Орхан Памук*, носител на Нобелова награда за литература през 2006 г. Статията е публикувана в италианския вестник „Република“.

Източник: Поглед Инфо/БГНЕС.