Турция излетя от туристическия пазар на Русия

Автор: Анна Кучма.

Руските туроператори престанаха да продават екскурзии до Турция след инцидента със сваления руски Су-24 от турските военновъздушни сили. Руският туристически бизнес може да загуби до 30 милиона долара за следващите три месеца – та нали Турция е основното задгранично направление на руските туристи.

Най-големите руски туроператори прекратиха продажбата на екскурзии до Турция след съответните препоръки на Министерството на външните работи и Федералната агенция по туризма. Руските власти препоръчаха на туристите да се въздържат от пътувания в Турция във връзка с „повишената терористична заплаха“, след като турските ВВС на 24 ноември свалиха руския бомбардировач Су-24. За за официално прекъсване на авиокомуникациите засега не става дума.

Точни данни за броя на намиращите се в Турция руснаци в момента няма. Според оценката на Руския съюз на туристическата индустрия (РСТ) и Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) става дума за не повече от 10 хиляди души. Примерно 20% от тях са тези, които са заменили планираните си екскурзии към Турция вследствие на прекъсването на авиокомуникациите с Египет (второто по популярност задгранично направление за руснаците) по-рано през ноември поради заплахите от нови терористични актове. „Ростуризъм“ пресмята, че броят на пътешествениците е около 10-20 хиляди. Загубата от преустановяването на продажбите на екскурзии за Турция може да възлезе на милиони долари – смятат в АТОР.

„Тъй като ноември не е сезон за Турция, то засега е рано да се говори за сериозни загуби за бизнеса. Обаче ако конфликтът се задълбочи и преустановяването на продажбите продължи два-три месеца, то загубата за туристическия бизнес ще превиши в пъти загубата от забраната на полетите за Египет“ – казва се в съобщение на АТОР.

Руските туроператори оцениха загубите от преустановяването на екскурзиите в Египет на 30 милиона долара (1,7 милиарда рубли).

Колко печелеха Русия и Турция от почивките на руснаците

През 2014 година Турция бе посетена от 3,3 милиона руски туристи, направили страната най-популярното екскурзионно направление, както следва от данните на „Росстат“. За първото полугодие на 2015 година страната е била посетена от 1,3 милиона души.

Според оценка на представителя на „Онлайнтур“ Игор Блинов средната минимална стойност на седмична екскурзия в страната възлиза на 20-30 хиляди рубли на човек (300-460 долара). Базирайки се на тази оценка, обемът на пазара на организирания туризъм от Русия за Турция през миналата година би могъл да възлиза на 65,57-98,35 милиарда рубли (990 милиона -1,5 милиарда долара).
Нещо повече, за Турция Русия е втората страна след Германия по входящ туристически поток (през 2014 година Турция е била посетена от 5,4 милиона немци, а през периода януари – септември 2015 година – от 4,4 милиона).

Според данни на Министерството на туризма на Турция през миналата година един чуждестранен турист е харчел за отдих средно по 775 долара, а за периода януари – септември тази година – 709 долара. По тази логика през 2014 година руснаците са оставили вероятно около 3,5 милиарда долара в Турция, а за деветте месеца на тази година – 2,3 милиарда долара.

 

Източник: Руски Дневник.