Турция е съгласна Русия да използва базата в Инджирлик

Анкара не би имала против Русия да използва авиобазата „Инджирлик“ за антитерористичните си мисии срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, намекна турският министър-председател Бинали Йълдъръм в събота, но отбеляза, че досега не е отправена такава молба, предава RT.

„Турция отвори авиобазата „Инджирлик“ за борбата срещу терористите от „Ислямска държава“. Тя се използва от САЩ и Катар. Други държави също може да пожелаят да използват базата, която германците използват в момента“, заяви Йълдъръм пред репортери в събота.

„Ако се налага базата „Инджирлик“ може да бъде използвана“, заяви премиерът, запитан дали Москва също може да използва военното летище. В същото време той твърдо отрече скорошните съобщения,че Москва оказва натиск над Турция да отдаде базата на руските ВКС, заявявайки, че „тази информация не е вярна“.

След недоказаните съобщения, че Вашингтон може би мести ядрения си арсенал от Турция в Румъния, което Букурещ вече отрече, ежедневникът „Известия“ подхрани слуховете,че Русия може скоро да се нанесе в турската авиобаза.