Турският поток ще намали рисковете за осигуряването на газ за ЕС

Съветът на Федерацията одобри закона за ратифициране на споразумението между правителствата на Русия и Турция за газопровода „Турски поток“.

Споразумението предвижда създаването на благоприятна нормативна и юридическа база, включително данъчен и митнически режим, за проектирането, строителството и експлоатацията на газопровода“, заяви Юрий Сентюрин, статссекретар и заместник-министър на енергетиката. Той отговаря в руското правителство за проекта.

Сентюрин уточни, че „Турски поток“ е предназначен за доставката на руски газ на територията на Турция, а също така за осигуряването на руските доставки на „синьо гориво“ за държавите от Европейския съюз след 2019 г. Той подчерта, че новият газопровод няма да позволи на Русия напълно да се откаже от транзита на синьо гориво през Украйна, но ще помогне в „значителна степен да се намалят свързаните с това рискове“.

Според заместник-председателя на Съвета на Федерацията Иляс Умаханов ратифицирането на споразумението има важно политическо значение „за всестранното възстановяване на отношенията с Турция“. „Ние по парламентарна линия изпращаме съответния сигнал“, добави той.

Споразумението за проекта „Турски поток“ беше подписано в Истанбул на 10 октомври 2016 г. Газопроводната система ще мине през акваторията на Черно море от Русия до приемен терминал на територия на Турция и ще се състои от две тръби с обща максимална мощност от 31,5 милиарда куб.м. газ годишно /по 15,75 милиарда куб.м. всяка/. Морският участък на тръбата ще бъде дълъг около 920 км, а сухопътният – около 200 км. Двете тръби се планира да бъдат пуснати в експлоатация до 30 декември 2019 г.

Източник: БГНЕС , ТАСС