Турските власти блокираха сайта на Sputnik след излъчването на „Пряка линия“ с Путин

В четвъртък вечерта сайтът на руската информационна агенция Sputnik се оказа недостъпен за читателите си в Турция, тъй като без каквото и да било предупреждение е бил блокиран от турските власти, предаде РИА Новости.

При опит за отваряне на страницата на сайта потребителите виждат изписано съобщение, че „в резултат на технически проверки и правна оценка, съгласно закон №5651, според решение от 14.04.2016 г. №490.05.01.2016.-56092 на Управлението за телекомуникации и връзки, по отношение на този сайт (sputniknews.com) се прилагат административни мерки“.

Представителят на Управлението по телекомуникации потвърди пред служителите на Sputnik, че сайтът действително е блокиран.

„Няма достъп до sputniknews.com и поддомейните от Турция. Изпратихме писмо до регулаторната агенция, в което питаме за причините. Изобщо не очаквахме забрана“, каза главният редактор на Sputnik Турция Турал Керимов.

Всичко това се случва броени часове след излъчването на предаването „Пряка линия“, в което руският президент Владимир Путин отправи остри критики към политиката на Реджеп Ердоган и коментира руско-турските отношения, ситуацията в Нагорни Карабах и кюрдите.

„Решението на турските власти да ограничат достъпа до нашия Sputnik е поредният акт на строга цензура в страната, където въпросът за свободата на словото вече не стои на дневен ред. Такава просто не съществува. Това решение изглежда особено абсурдно, предвид факта, че преди няколко дни Sputnik бе отличен с награда от Съюза на журналистите в Турция“, заяви главният редактор на Sputnik и RT Маргарита Симонян.