Туризъм в пределите на Русия

Туризъм в пределите на Русия

Публикувано от:

Русия е страна с богата история и култура. От векове тук съществуват традиции в културния, екологичния, селския туризъм, организиране на круизи, планински спортове, балнеолечебни курорти, делови туризъм.

Столицата Москва е културен и туристически център на Русия. Първото споменаване на Москва е през 1147 г. Градът е основан от суздалския княз Юрий Долгорукий. Срещата с руската столица дарява всеки турист с много ярки и незабравими впечатления. Околностите на Москва също са един необятен свят от културни, исторически и природни паметници – около 2200 туристически обекта. Сред забележителностите на Подмосковието особено място заемат манастирите – съсредоточие на духовния живот на Русия в продължение на векове. Неповторими по красота са архитектурните комплекси Троица-Сергиева Лавра, Новойерусалимският и Йосифо-Волоколамският манастир. Живописни и романтични са подмосковските селища – Архангелское, Марфино, Абрамцево, Суханово, Мелихов. Градовете Владимир и Суздал се славят с шедьоврите на белокаменнaтa си архитектура.

Градовете на Золотое колцо привличат туристите с изделията на старинните руски народни занаяти.

Северната Палмира, Северната Венеция, Градът на белите нощи… Как ли не са назовавали величествения Санкт Петербург – най-красивия от руските градове! Зимният дворец, Адмиралтейството, Василевският остров, Исакиевският и Казанският събор, Медният конник, скулптурите на лятната градина, каналите и мостовете на Нева, съкровищата на Ермитажа и Руския музей, Мариинският театър, незабравимите бели нощи – всичко това покорява туристите в Петербург, градът на Пушкин и Достоевски, на Блок и Ахматова. На този град и на околностите му можеш да се възхищаваш безкрайно!

Пълни с очарование са великолепните дворци и паркове на Царское село, фонтаните на Петерхоф, алеите на Павловск, където са се провеждали знаменитите музикални вечери с участие на “краля на валса” Йохан Щраус. Богата на паметници на културата е Карелия, край на север от Санкт Петербург.

Волга или както я наричат руснаците – Волга-матушка, великата руска река, героиня на старинни легенди, билини и песни, е неотделима част от образа и духа на Русия. Тя още в миналото е била важен търговски път. Запознаването с Поволжието започва с Кострома. Този староруски град, перла на църковната архитектура, влиза в числото на главните туристически центрове на Золотое колцо. На мястото на сливането на реките Ока и Волга е разположен Нижни Новгород – голям търговски, научен и културен център, град с богата многовековна история. Визитна картичка на Нижни е знаменитият ежегоден панаир с многочислени изложби и форуми. Друг голям град в Поволжието е Казан, столица на Република Татарстан. В неговата история, в архитектурните паметници, като Казанския Кремъл, руският дух причудливо се преплита с неповторимия аромат на Изтока. Обликът на Средното Поволжие е невъзможно да си представим без Самара, Саратов, Уляновск – старинни волжки търговски градове. Най-големите градове в Южното Поволжие са Волгоград и Астрахан. Царицин – Сталинград – Волгоград за своята повече от четиривековна история често се е оказвал в центъра на исторически важни събития в руския обществен и държавен живот. Забележителен е архитектурният ансамбъл с величествения мемориал на Мамаев Курган в чест на защитниците на Сталинград. Древният Астрахан е известен от XIII в. В историческата част на града се намира белокаменният Кремъл от началото на XVII в.

Красноярският край е в сърцето на Сибир и е географски център на Русия. Столицата Красноярск се слави с многобройни и оригинални фонтани. Туфа е географски център на Азия. Древните шамански традиции съседстват тук с традициите на будизма. Туфинското гърлено пеене е известно в цял свят.

Голямото сладководно и най-дълбоко в света езеро Байкал е прочуто с природните си красоти. Байкалският регион е богат и на културно-исторически забележителности.
Иркутск, основан в средата на XVII в., разположен на бреговете на река Ангара на 70 км от Байкал, е крупен културен, научен и туристически център в Източен Сибир. В средата на XIX в. в Иркутск и околностите му се намирали поселенията на заточените декабристи, които са оказали силно влияние на живота в този край.

Бурятия е земя на степи, планини и гори, разположени на юг и изток от Байкал. Тя има богата етническа и религиозна история. Бурятите са една от най-многочислените народности на Сибир.

Екологичен туризъм

Най-бързо развиващият се днес в света вид туризъм е екологичният туризъм. Съвременният градски жител, уморен от обкръжаващата го суета и шум, все повече се стреми към единение с природата, мечтае да се разхожда из тихата горска природа, да диша чист планински въздух, да слуша пеенето на птиците. Русия е една от най-привлекателните и перспективни страни за развитие на екологичен туризъм. Любителите на селския туризъм намират прекрасни възможности за отдих в селищата, разположени в разни райони на Калининградска об-ласт. Тук може да се лови риба, да се правят конни, велосипедни или пеш разходки, да се практикува фотография, вечер да се поседи край огъня или камината, да се спи в сеновала. Живеейки на село, човек се храни с натурални, екологично чисти продукти и може сам да вземе участие в селскостопанските работи, да се позанимава малко с домашните животни. Такава почивка зарежда с бодрост за дълго време.

 

Природата на Северен Кавказ е уникална.Това е най-високата планинска верига в Русия с пет върха над 5000 м височина. Най-известни са Елбрус и Казбек. Това е единственото в страната място, с влажни субтропични вечнозелени гори по крайбрежието на Черно море. В планините и долините на Северен Кавказ има много видове растения, животни и птици, които е невъзможно да се срещнат другаде.

 

Алтайският край е многолика сложна система от планински хребети, покрити със сняг, скали, живописни хвойнови гори, поляни с ярки килими от полски цвея, полупустинни междупланински степи, спокойни езера и бурни, изобилстващи с прагове реки. Природата на Алтай поразява със своята девственост и чистота, непокътната от човека. Пешеходните и конните походи, алпинизмът, рафтингът по планинските реки Катун и чуя са много популярни. В Сибир най-предпочитан район за воден туризъм е Саяни. Планинските реки от басейна на Енисей са идеални за рафтинг от различна степен на сложност, включително и екстремна. Енисей и многочислените му притоци са идеално място за риболов. Тук се срещат повече от 30 вида риба, характерни за Сибир.

Езерото Байкал е на около 25 млн. години. То е най-дълбокото езеро на планетата, в него са съсредоточени една пета от световните сладководни запаси. В Байкал се вливат много реки. Изтича само една – Ангара, която носи своите прозрачни води в Енисей.

Байкал има изключително богата флора и фауна. 60 % от над 2500-те местни видове животни и растения не могат да се срещнат никъде другаде. Байкал се слави с приказни ландшафти и е главен център на туризма в Сибир. Тук съседстват тайга и полупустиня, тундра и каменна степ. По всяко време на годината Байкал е интересен за пътешественика. През 1996 г. той е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Остров Сахалин се мие от водите на топлото Японско и студеното Охотско море и също е богат на    природни забележителности.

Курилските острови в Тихия океан са непрекъсната верига от действащи вулкани, един от които – Тятя, се счита за най-красивия вулкан на света. Във водите, обкръжаващи острова, се добиват деликатесни морски продукти.

 

Най-значимата и уникална природна забележителност на полуостров Камчатка е Източната вулканична област, където се намират 27 от 28-те действащи вулкани и много минерални извори. За туристите най-популярен е Авачинският вулкан, където през лятото можеш да се изкачиш до кратера, а през зимата можеш да караш ски по заснежените му склонове. Знаменитата Долина на гейзерите е рядко природно явление, намиращо се в Кроноцкия биосферен резерват.

 

Круизи

Круизите са увлекателен и романтичен вид пътешествия. Отправяйки се на път по водни маршрути, туристите се любуват на великолепни пейзажи, запознават се с историята и културата, бита и традициите на народите, населяващи страната. Пътешествие с кораб по великите руски реки е един от най-добрите начини да опознаеш Русия: суровата красота на Северо-Запада, Сибир и Далечния изток, знаменитите бели нощи в Санкт Петербург, изкуствено създадения Волго-Балтийски воден път. Има круиз Москва – Астрахан – Москва, круиз по Волга, където корабът спира в старинните руски градове Самара и Саратов. Круизните маршрути по Северна Двина пътуват от Архангелск до Котлас и обратно. Береговете, речните плитчини и многобройните дървени църкви и постройки, характерни за северната руска архитектура, са много красиви. Сибиряците наричат най-пълноводната руска река Енисей “могъщият красавец, Енисей-батюшка”. Лена е една от десетте най-велики реки на планетата. Тя носи своите води 4400 км от изток по протежение на разклоненията на Байкалския хребет до Северния Ледовит океан. В средното течение ширината на Лена достига 15 км, в долното 20-25 км, а размерите на Ленската делта са отбелязани в Книгата на рекордите на Гинес. В Далечния изток круизните кораби се отправят по великата река Амур. А за да се запознаем с удивителната природа на най-голямото в света сладководно езеро, можем да направим водно пътешествие и по Байкал.

Ловът в Русия има стари традиции. Тази руска забава се е ползвала с особена популярност в XIX в., но тогава е била привилегия на аристокрацията. Днес ловът е популярен вид туризъм. Много руски турфирми се специализират в организиране на ловни и риболовни турове с разнообразни по география и цена възможности.

Планински спортове


Природата е дарила Русия по цялата обширна територия с високи планински върхове с възможности за планинско скиорство. Активно се развиват ски курорти, строят се съвременни лифтове, хотели и нови трасета. Приелбрусието е национален парк в сърцето на Кавказ с два региона: Елбрус и Чегет. На склоновете на двуглаво затихналия вулкан Елбрус (височина 5642 м, която е повече от Монблан) целогодишно се събират начинаещи и опитни скиори. Отвесните склонове на Чегет са за екстремни слаломи, който ги е покорил, не се страхува от ни една “черна” писта в света. Домбай е разположен до Приелбрусието и се слави с красива високопланинска природа.

В Урал особено популярни са курортите Завялиха и Абзаково. Макар и не много високи, пистите се поддържат на необходимата висота. В Подмосковието много популярен е високопланинският курорт Парк Волен (Подмосковните Алпи). Подобна е ситуацията в Питерски Алпи, в курорта Красное озеро на 100 км от Санкт Петербург. Любителите на ски спускания извън пистите, по снежната целина, отиват в Камчатка. В този край на вулкани, гейзери и лечебни минерални извори те покоряват вулканичните склонове.

Балнеолечебни курорти

Русия притежава огромен потенциал от природни ресурси за лечебен и оздравителен отдих. Световно значение имат уникалните курорти на Кавказките минерални води, Черноморското крайбрежие, Кавказ, езерото Байкал, Московска област. Всички те разполагат с богати природни лечебни фактори и имат развита верига от санаториуми, пансионати и домове за почивка. Курортното лечебно дело в Русия има почти тристолетна история. Първият курорт в страната е Марциални води в Карелия, открит в 1719 г. по указ на Петър I. В наше време курортите все повече дават възможност да се съчетава лечението с активнен оздравителен отдих и спорт. Някои санаториуми, например в Архангелск, са разположени непосредствено на територията на бивши дворянски имения.

Черноморското крайбрежие на Русия с големите курортни центрове Сочи, Анапа и Геленджик отдавна се считат за едни от най-добрите места за почивка край морето. Знаменитият курорт Сочи се простира почти на 150 км по черноморския бряг. Курортът е възникнал и се е развил в район с мацестински източници на минерални води, известни още от древността. Тази вода, съдържаща сероводород в големи количества, притежава уникални свойства. Кавказките минерални води представляват курорт с повече от сто източници от тринадесет различни типа минерална вода. Тамбуканското езеро е знаменито с уникалната си целебна кал. Най-голям и най-благоустроен е курортът Кавминвод – Кисловодск, който през 2003 г. празнува своята 200-годишнина. Главният лечебен фактор е знаменитият нарзан. Използват го за пиене и за къпане. Калининградска област наричат “Янтарния край”. Това е забележителен природен край на Балтийско море с главен курортен център Светлогорск (бивш Раушен). Този старинен немски градец, основан през XIII в., е бил известен курорт в Източна Прусия. Благодарение на запазените паркове Светлогорск изглежда удивително цветущ и зелен. В живописни предпланини е разположен балнеологичният курорт Белокуриха с термална радонова вода с уникални химически и целебни свойства. Този курорт съществува повече от сто години. Минерални води има в курорта Горячинска на брега на Байкал и в Иркутска област, където се намира най-големият в света Ангаро-ленски артезиански басейн с минерални води с около 300 източници и шест големи лечебни кални езера. В подножието на Саянските планини в Бурятия и в Читинска област също има много извори с вода с най-разнообразен физико-химически състав и лечебни кални езера.

Делови туризъм


Деловият туризъм е модерен туризъм, за бизнесмени и е един от динамично развиващите се отрасли на световната икономика. Нали успешният бизнес е невъзможен без контакти, без обмен на технологии и информация, без участия в изложби, конгреси, без делови пътувания. Бързите темпове на нарастване на бизнес контактите са характерни и за Русия. Около 50 % от чуждестранните граждани, посещаващи Москва, идват тук с делови цели. Примерно, 1 млн. чуждестранни бизнесмени са посетили Москва през 2005 г. Деловата активност набира обороти не само в столицата, но и в много индустриални и културни центрове на страната, и географията на бизнес пътуванията става не по-малко широка, отколкото тази на пътешествията с цел почивка.