Трябва да търгуваме с Русия, зове енергиен експерт

Да се казва, че има разделение в обществото е доста преувеличено. Някои хора правят политика от това, за да събират подкрепа и понеже са големи русофили, трябва да наливат вода във воденицата. Нещата са прости – трябва да търгуваме с Русия, но големият въпрос е дали Русия иска да търгува с нас? Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката, коментира за „Денят ON AIR“ политическата ситуация в страната и какво се случва в българската енергетика.

Пред Bulgaria ON AIR експертът заяви, че България всяка година плаща няколко милиарда на Русия за газ и петрол. „Въпросът е Русия да купува нещо от нас – това е новото предизвикателство, което стои пред бъдещия управляващ кабинет“, смята Севлиевски.

Експерти на заседание днес дискутираха енергийната програма на партия БСП, която се връща към проекти като АЕЦ „Белене“. Мирослав Севлиевски бе министърът на енергетиката, който, по време на управлението си, върна предложението да заработи електроцентралата.

По този въпрос експертът каза:

„За голямо съжаление проектът беше провален тогава. Когато го пуснах си мислих, че 2017 година ще заработи и вторият блок. Поради редица причини това не се случи. Големият въпрос беше АЕЦ „Белене“ да се случи на нормална цена“, припомня си той.

Относно политическата ситуация в страната Севлиевски отбеляза, че се чувства спокоен, защото българският народ е про-НАТО и про-Европа настроен. „Няма значение, че има много „кривици“ в Брюксел – това е нашата империя и ние сме част от нея“, смята бившият енергиен министър.

Според него това, че президентът Румен Радев е бил на среща в Брюксел е добър знак.

Севлиевски коментира също, че е важно България да играе независима роля и, че политическата ситуация в световен мащаб е много по-сложна, отколкото е у нас.
Вижте видео с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria On Air