Тръмп и Путин ще разговарят по телефона

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разговаря следобед по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи Белият дом, без да уточни за какво ще разговарят двамата лидери, отбелязва Франс прес, цитиран от dariknews.bg

Тръмп вече проведе два телефонни разговора с Путин, откакто пое президентския пост, припомня АФП. На 28 януари Путин се обади на новия американски президент, за да го поздрави за встъпването му в длъжност и двамата обсъдиха борбата с джихадистката „Ислямска държава“. А по време на последния им разговор на 3 април Тръмп увери Путин в подкрепата си за Русия след бомбения атентат в метрото на Санкт Петербург.

Двете най-могъщи държави в света са на коренно противолоположни позиции по този въпрос – Москва подкрепя правителството на Башар Асад, а САЩ – опозицията, която се опитва да го свали от власт.

Припомняме, че САЩ изпрати ракети „Томахоук” срещу военно летище в Сирия, от което се предполага, че е пуснато химическо оръжие, убило най-малко 70 души. Американският държавен глава обвини Башар Асад за химическата атака. Това предизвика гнева на Русия, която определи удара на САЩ като „демонстрация на сила“.

На посещения в Москва отиде американския държавен секретар Рекс Тилърсън, за да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата между двамата започна с предупреждение – САЩ да не обстрелват правителствения режим в Сирия.