Михаил Хазин

Михаил Хазин

Тръмп и Путин ще поделят света на нова Ялта

Публикувано от:

Михаил Хазин е известен руски икономист, статистик, консултант и публицист. Създател на сайта Worldcrisis.ru, където публикува анализи и обзори за бъдещето на световната и на руската икономика. През 2003 г. в съавторство пише книгата “Залезът на империята на долара и краят на Pax Americana”. Водещ в програмата “Икономика” на радио “Говори Москва”.  В интервю за сайта “Антифашист” Вешин споделя вижданията си за развитието на света и икономиката след президентските избори в САЩ през ноември.

– Много експерти считат, че приближаващите се избори в Съединените щати ще променят радикално геополитическата карта на света. Кой трябва да  победи на тези избори?

– Моето мнение е, че ще победи Доналд Тръмп. Не дай Боже да победи Хилари Клинтън. Тя е в състояние да направи в Европа същото, което натвори с арабския Изток като държавен секретар. Работата е там, че от 2011 г. в световните елити се наблюдава сериозно разцепление. Формално то се започна с делото Строс-Кан, който по това време оглавяваше МВФ.

Всъщност причината беше в това, че транснационалните банки, които контролираха световната финансова система, се сблъскаха с невъзможността да се поддържа съществуващия модел, който преди това работеше като часовник, потушавайки острите противоречия и гарантирайки парче от баницата на всеки приближен до елита.

 – А защо се получи това? Какви са причините?

Чисто икономически. Системата на транснационалните банки се създаде през 1944 г. Дотогава в САЩ имаше забрана банките да имат задгранични филиали. От 1944 г. им се разреши да имат структури в чужбина и причината беше много проста – трябваше в рамките на Бретон-Уудските договорености да се разширява територията, в която основната валута е доларът.

Следствие на това се увеличават доларовите емисии и банките придобиват нова функция – да разпределят напечатаните долари. До началото на 70-те банките живееха за сметка на разширяване на територията на долара. Но разширяването се изчерпи. Започна прословутата инфлационна криза на 70-те години на ХХ век, която беше преодоляна с „рейгъномиката“, съдържанието на която бе стимулиране на частното търсене с емисии на долари.

Възникнаха финансови балони, които започнаха да се пукат: първият път през 1987 г., след това през 90-те години. Изходът от втората криза бе намерен в „наследството“ на рухналия Съветски съюз. Но кризите се завърнаха в 2000 г., след това през 2007-2008 г. И действащият пазарен модел изчерпи лимита за разширяване. Остана единственият лост – печатането на пари. Това продължи до 2014 г., когато проблемите се изправиха в пълен ръст.

През 2012 г. Обама спечели за втори път президентските избори. В началото на 2013 год. той изгони от своята администрация всички представители на международния финансов елит (Goldman Sachs, JP Morgan Chase), а през 2014 г.  спря доларовата емисия. Това означава, че подържане на световната икономика с емисия на долари вече няма да е възможна. И започва сериозна световна криза. Банките, привикнали към постоянните инжекции с безплатни долари, ще трябва постепенно да фалират. Съответно започват да търсят изход от ситуацията.

За да ликвидират дълговете си (и на своите бенефициенти) и да се спасят на първо място са им необходими форс-мажорни обстоятелства, най-доброто от които е война. Второ, на банките са нужни пари, т.е. ликвидност. Този проблем временно решиха за сметка на влогове: изпомпаха 200 милиарда от Русия като поръчаха на Набибулина да направи девалвация, а от Китай около 1000 милиарда.

Поредният им ход беше „разкулачването“ на британските офшорки с помощта на „панамския“ скандал – това прави още 2-3 трилиона долара. Смятам, че това е основната причина, поради която се случи Brexit. Но всички тези мерки си остават временни. Банките се нуждаят от възобновяване на емисията и за целта им е дяволски необходимо да въведат свой човек в Белия дом. Този човек е Хилари Клинтън.

 – А защо този човек да не бъде Доналд Тръмп? По-скоро той ще спечели изборите.

Хилари Клинтън е представител на финансовите елити. Тръмп е от другия лагер. Той ще се опита да спаси американската икономика даже включително с разрушаване на световната финансова система базирана на долара. Зад Клинтън стоят определени сили от ЦРУ, но американската бюрокрация като цяло по-скоро поддържа Тръмп. В противен случай той нямаше да пробие като кандидат.

През 2014 г. напълно неочаквано републиканците постигнаха съкрушителна победа на междинните избори.Това беше указание, че двата описани сценария: спасяваме банките и спасяваме икономиката на САЩ, са в действие. Тоест хората започнаха да проумяват някои неща, макар и не докрай. Считам, че след натрупания опит през 2014 г., победата клони към Тръмп.

Но ако спечели Клинтън, световната икономика я чака висока инфлация „а ла 70-те години“ и значителен спад на жизнения стандарт на населението. В тази ситуация напълно ще се прекъсне финансирането на държавите от Източна Европа, които разчитат на дотации. Прибалтика, Гърция и Украйна ще се окажат на ръба на финансов колапс. В прибалтийските страни например дотациите от Евросъюза са една четвърт от приходната част на бюджетите им. По принцип страните от Източна Европа биха могли да произвеждат някои продукти, но фокусът се състои в това, че печалбата от това производство няма да остава за тях. Те ще трябва да работят за оцеляването си.

Макар че имат някои уникални неща: унгарците – вино, Украйна – земеделска земя. Когато бъдат доведени до състоянието да си продават земята, тя ще бъде изкупена от транснационални компании, след което украинците ще трябва да работят като ратаи за оцеляването си. Това е основната схема, която води Хилари Клинтън.

 – И все пак защо мислите, че президентските избори в САЩ ще бъдат спечелени от Тръмп?

Американските избиратели, разбира се не си представят в чист вид описаните два сценария. Но те чувстват, че  сценарият „спасяване на банките“ е свързан с демократите, а сценарият „спасяване на американската икономика“ – с републиканците. Обикновените американци никога няма да дадат гласа си за бенкерите. Значи логично е да победят републиканците. Разбира се, в предварителните избори картината не беше черно-бяла. За банкерите при републиканците бяха Буш и Рубио, а за изолационистите – Сандърс от демократите. Но днес всичко е ясно. Тече схватка между две големи елитни групировки за най-важния ресурс – контролът върху печатната машинка, върху Федералния резерв.

 – Но как хората в САЩ да разберат, че Доналд Тръмп ще защитава по-добре техните интереси?

Ще им помогнем ние – честните хора по целия свят. Тръмп е разбрал, че неумелото ръководство на Обама и Клинтън доведе света до опасна граница. И направи тази своя мисъл водеща в кампанията си. Той изпраща ясен сигнал на финансистите: „Момчета, имахте възможност да управлявате, защото дадохте на света възможности за икономически растеж. Но вашите възможности се изчерпаха. Отивайте си!“ А финансистите казват: „Няма да ви дадем управлението“. В това е цялата колизия. Групировката, която не е в състояние да осигури икономически ръст в света, иска да продължи да управлява.

 – Ако победи Тръмп ще се измени ли отношението му към Русия?

Тръмп предлага прекратяване финансирането на губещи проекти, в това число и политически. Той би могъл да отиде на регионално ниво на частична замяна на долара с въвеждане на регионални валути. И светът може да се разпадне на няколко регионални валутни зони. Между другото тази идея не е нова и беше описана подробно от нас още преди 15 години в книжката „Залезът на долара и краят на пакс-американа“.

Логиката на Тръмп е следната. В света трябва да има ред. Ако на Хилари е нужен хаос, в рамките на който тя, „за правилно поведение“ ще раздава парите, които печата ФРС, то Тръмп си представя друга картина. Ще има няколко регионални лидери, с които той се договаря и заедно определят регионални валутни зони. След това всеки лидер ще отговаря за реда в своята зона. Прототип на рублевата зона например е Митническият съюз или вече Евразийският икономически съюз. Къде ще минава границата между зоната на Берлин и зоната на Москва, ще решават Тръмп и Путин.

 – Не намеквате ли ,че на масата на преговорите ще се появи отново карта – както в Ялта на преговорите на Сталин с Чърчил и Рузвелт?

Не намеквам, а така ще бъде. Ще опънат голяма карта и ще започнат да прокарват червена линия от горе надолу. В евразийската зона могат да влязат Източна Европа, Гърция,Турция, Средна Азия, Япония, Корея и Виетнам. В нея Русия ще бъде ключов играч тъй като Япония, Корея и Турция са експортни страни и на тях ще са нужни пазари. Те няма да имат други пазари, освен тези в Централна Евразия. Евросъюзът ще се затвори за всички хрантутници.

 – Но такъв сценарий не устройва Великобритания?

А кой ще я пита след Brexit-а? И защо въобще стана възможен Brexit? Основният източник на доходи за Лондон е финансовият център. След като англичаните  разбраха, че транснационалните банки по офшорните зони ще бъдат разкулачени, стана ясно че Лондон ще престане да бъде финансов център. Те разбраха, че единственият начин да оцелеят при дадената финансова ситуация, е да отделят зона за себе си. Това трябва да бъде парче, което не е нужно никому. Всичко, което си струва вече е загубено. А кое парче от света не е нужно на никого. Това е арабският ислямски свят.

Това е причината Лондон да изтласква понастоящем от арабската зона тези страни, които могат да бъдат негова потенциална конкуренция. Ето защо сега англичаните избутват Турция в евразийската част.

 – Значи, според Вас бъдещият президент на САЩ и сегашният президент на Русия Путин ще повторят Ялта на Сталин, Рузвелт и Чърчил?

– Няма друг изход. Освен термоядрена война, ако победи Клинтън. Но по-скоро нещата ще тръгнат по друг сценарий. Разбира се, всичко няма да бъде толково опростено. Ще се създаде нов икономически модел, който ще представлява нещо като модела на индустриализацията от 30-те години. За сметка на емисионен рублеви ресурс. В тази зона количеството на хората ще бъде около 500 млн.Това е достатъчно да бъде зоната самодостатъчна: производството на ширпотреба – в Турция, електроника – в Япония и Корея, самолети и въртолети – в Русия. Международно разделение на труда.

 – С други думи днес с войната в Сирия Русия си осигурява правото на участие в изработването на новата геополитическа карта на света?

Напълно вярно. Най-главното потвърждение на нашето влияние в света е радикалната промяна на политиката на Ердоган. Той започва да преговаря за влизане в зоната на влияние на Русия. На практика САЩ загубиха в Сирия. Турция вече затваря границите със Сирия и прекратява снабдяването с оръжие. Ако турците отидат докрай, то Алепо ще се върне под контрола на Асад. Ердоган не може да се нарече верен съюзник, но той не е глупак. През цялата своя кариера той прави алианси с цел да намери за Турция външни пазари.Той работи само за турските интереси. Разбра, че няма да го пуснат в ЕС. Блокираха му Османската империя. Какво му остана? Евразийският съюз  начело с Русия.

Когато финансистите осъзнаха, че Ердоган е взел стратегическо решение, беше направен опита за преврат. И той почти успя. Но задкулисието не отчете, че по-голямата част от населението и армията на Турция поддържат Ердоган. За тях бъдещето им е с него. Никой не желае връщане в 70-те години на ХХ век, когато промишлеността на България беше по-голяма от тази на Турция.

Превод: Румен Воденичаров

epicenter.bg