Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се надява, ако застане начело на страната си, тя и Русия да се борят заедно срещу джихадистката терористична организация „Ислямска държава“.

Освен това милиардерът възнамерява да се откаже от досегашната политика на смяна на режими в други държави, към която според него се придържа сегашната администрация.

„При моето управление ще бъде сложен бърз и решителен край на политиката на строителство на държави“,

категоричен е Тръмп. Той обвини настоящия президент Барак Обама и бившият държавен секретар и опонент на Тръмп в борбата за Белия дом – Хилари Клинтън, че политиката им е довела до дестабилизация в Близкия изток и създаването на ИД.

Като грешки във външната политика на САЩ Доналд Тръмп сочи и намесата на  страната му в Ирак и Либия.

Милиардерът с политически амбиции каза още, че смята да се бори с тероризма в тясно сътрудничество с НАТО. Той се обяви за пълното изкореняване на тази организация в реч пред свои привърженици в щата Охайо.

Тръмп припомни, че по-рано е определял Североатлантическия алианс за остаряла организация, тъй като тя не е водели адекватна борба с екстремизма. „Сега НАТО промени позицията си и предприема нов подход що се отнася до противодействието на терористичната заплаха и това е добре“, каза той.

Той изрази готовност да си сътрудничи не само със съюзниците на САЩ, но и с всяка страна, която споделя намерението на Вашингтон да се справи с ИД.

„Всяка страна, която си поставя за цел унищожението на ИД, е наш съюзник“,

обяви той.

Републиканският кандидат за президент на САЩ заяви, че е готов да противодейства на ИД използвайки както военни, така и финансови, идеологически и киберсредства, в това число – борбата с екстремистката идеология, разпространявана в социалните мрежи.

Той за пореден път наблегна на необходимостта да се прекъсне достъпа на бойците от ИД до нефт, приходите от продажбата на който, те използват за финансиране на своята терористична дейност.

В съшата реч Доналд Тръмп обяви още, че ако стане президент на САЩ ще въведе

„извънредни проверки за надеждността“ на имигрантите.

Според него борбата с ислямския екстремизъм, включва нов скринингов тест за пристигащите в страната му.