Тръмп искал да премахне санкциите срещу Русия веднага след като станал президент

Доналд Тръмп искал да вдигне икономическите санкции срещу Русия почти веднага след влизането си в Белия дом, предава руската ТАСС, пише Manager.bg. Той поръчал на Държавния департамент да изработи предложение за сваляне на санкциите, връщането на блокираните дипломатически имоти и поредица от стъпки за нормализиране на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде iNews.bg.

Това разказва пред интернет-портала Yahoo News дипломатът ветеран Даниел Фрийд, който управлявал в Държавния департамент политиката по санкциите, преди да подаде оставка през февруари. Той се свързал с конгресмени с призив да предприемат законодателни мерки, за да затруднят действията на Тръмп по антируските санкции. Към молбата се присъединил и бившият помощник държавен секретар по въпросите на демокрацията и правата на човека Том Малиновски.

През януари в Сената бе внесен законопроект за засилване на санкциите срещу Русия. Те бяха въведени заради ролята на Кремъл в украинския конфликт и анексията на Крим, а по-късно към основанията за санкции бяха добавени и хакерските атаки. Проектът предвижда ограничения за руските инвестиции в областта на ядрената енергетика, както и забрана за издаване на визи и блокиране на активите на лица, които атакуват киберсигурността на държавната и частната инфраструктура или демократичните институции на САЩ. Според авторите санкции трябва да бъдат налагани и на компании и лица, които си сътрудничат с руския отбранителен сектор и разузнаването.

Тези дни „Вашингтон  поуст“ съобщи, че администрацията на Тръмп обмисля да възстанови достъпа на руснаците до извънградските имоти на руското посолство в щата Ню Йорк и в Мериленд, но обмисля и възможност да лиши тези имоти от дипломатическа неприкосновеност, каквато са притежавали.