Русия отрече Лавров да е получил секретна информация по време на срещата си с президента Доналд Тръмп.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посъветва да не се четат американски вестници, които се занимават с разпространението на сензации.

Така тя коментира публикациите във „Вашингтон поуст“ (Washington Post), в които се посочва, че американският президент Доналд Тръмп е разкрил на руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк секретна информация за „Ислямска държава“ по време на тяхната среща в Белия дом миналата седмица.

„Вие американски вестници ли четете? Не трябва да ги четете. Тях може да ги използвате по различни начини, но не трябва да ги четете – след време това става не само вредно, но и опасно“, написа Захарова в социалната мрежа „Фейсбук“.

Тя също така припомни, че още на 11 май е предупредила, че американските медии планират разпространението на „сензация“ от срещата между Тръмп и Лавров.

Според нея идеята е била да се публикуват и „тайни“ снимки от срещата, които да придадат достоверност на фалшивите новини.

„Но ние разрушихме тази част от плана за информационната кампания, публикувайки фотографиите, както това изискват законите за професионалната етика“, посочи тя.

As President I wanted to share with Russia (at an openly scheduled W.H. meeting) which I have the absolute right to do, facts pertaining….