Трудният избор на Брюксел: Москва или Вашингтон?

В края на октомври Европа ще направи „ревизия” на пакета от санкции, въведени срещу Москва под влиянието на Вашингтон, пише „Гласът на Русия”. Но въпреки настоятелните искания на европейския бизнес, не трябва да очакваме пълно отменяне на санкциите. Някакво отслабване на режима на ограниченията обаче, може и да има.

С мерките срещу Русия Брюксел, с подкрепата на все същия Вашингтон, сам се постави натясно: да бъдат отменени санкциите, би означавало автоматично да бъде признат статутът на Крим като част от РФ. Да не бъдат отменени, значи, да продължава да понася многомилирдни загуби. Тази година загубите на ЕС ще бъдат около 40 милиарда евро. През следващата ще стигнат до 50 милиарда. Излиза, че както и да постъпи Брюксел, при всички положения ще загуби: икономически или политически.

На 15 октомври в интервю за американския телевизионен канал CNBC руският премиер Дмитрий Медведев посочи позицията на Москва за санкциите. Засега той не вижда „колосални проблеми” от санкциите и ситуацията с тях „още може да се разгърне”. Но заедно с това Медведев обърна внимание, че сега Китай е първият търговски партньор на Русия, макар че преди известно време такъв беше и Германия. Русия страда от санкциите така, както някога страдаше от тях Съветският съюз, но Европа може да понесе непоправими последствия.

„Ако говорим открито и откровено, то рано или късно ще има загуби, и ние не сме много заинтересовани от това. Заинтересовани сме от нормална търговия, от нормални инвестиционни проекти. Но ако някой си тръгне, задължително друг ще дойде. И нишите, които ще се освободят от евентуалното напускане на европейските производители, ще бъдат запълнени”.

Както заяви руският външен министър Сергей Лавров, Русия няма да направи никакви „изключения” за отделни компании или региони на ЕС. Санкциите са въведени от целия ЕС и нека целият ЕС да ги и отмени, каза той. Ако на европейския бизнес му е задушно да живее със санкциите, той трябва да „лобира за собствените си правителства”, заяви  Лавров на срещата с членовете на Асоциацията на Европейския бизнес в Москва.

„Ние разглеждаме въведените от ЕС забрани като неправомерни действия, които не спомагат нито за деескалирането на конфликта в Украйна, нито за защитата на правата на населението там. И ние, естествено, нямаме намерение да обсъждаме някакви критерии за отменяне на санкциите. Който ги е въвел, той трябва и да ги отмени. Ние не възнамеряваме да изпълняваме нечии неоснователни искания”, поясни министърът.

Лавров заяви също, че отношенията между Русия и ЕС сега, по същество, са се приближили до „момента на истината”, когато би трябвало се изясни посоката им на развитие. Това не е изборът на Русия, каза Лавров, това е изборът на Европа – с кого на равни начала да си партнира по-нататък в икономиката и политиката.

Конкретни препоръки за режима на санкциите трябва да изготви Комитетът на постоянните представители на ЕС. Заседанието му ще се проведе още след есенната среща на върха на ЕС на 23 октомври, на която, вероятно  комитетът ще получи „общи инструкции” за действия спрямо санкциите.