Три ударни вертолета от ВКС на РФ напуснаха авиобазата Хмеймим в Сирия

Три ударни вертолета от ВКС на Русия – два Ми-24 и един Ми-35 – напуснаха авиобазата Хмеймим в Сирия на борда на тежкия военно-транспортен самолет Ан-124 „Руслан“ и се отправиха към летищата за постоянно базиране, предаде ТАСС.

Авиационната техника се връща в Русия в съответствие с решението на руския президент Владимир Путин за изтегляне на основната част от руската групировка от авиобазата Хмеймим в Сирия.

Заедно с вертолетите в Русия се връща и пилотният и инженерно-техническият състав, обслужващи авиационната техника, участваща в изпълняването на задачите за охрана на руската авиобаза в Сирия.

„Армейската авиация на летище Хмеймим се занимаваше с охраната и отбраната на територията на летището и неговия периметър, със съпровождането на самолети, кацащи и отлитащи от пистите, както и на военно-транспортните вертолети Ми-8, транспортиращи хора и товари с различни задачи“, разказа командирът на звеното вертолети Ми-24.

Офицерът отбеляза, че въпреки изтеглянето на основната част от техниката и личния състав, оставащите военни и техника са достатъчни, за да може „във всеки момент по заповед да отблъснат всяко нападение или да изпълнят всяка поставена задача“.