Три жени са загинали в резултат на обстрел в Горловка, две деца са ранени

Две деца са ранени в резултат на обстрела на украинската армия тази нощ в Горловка. Това заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

По-рано постъпи информация в медиите, че двете деца са загинали.

„Две деца в Горловка са ранени, живи са. Три жени са загинали“, заяви Басурин, цитиран от Донецката информационна агенция.

„Ранени са две деца – момче на седем години (с черепно-мозъчна травма) и момиче на 16 години (с наранявания в областта на гърдите)“, уточниха от отдела по здравеопазване към администрацията в Горловка.

От министерството на отбраната на ДНР съобщават също, че за изминалото денонощие украинските военни са обстреляли територията на ДНР 38 пъти.

„През изминалото денонощие са регистрирани 38 нарушения на режима за прекратяване на огъня от страна на украинските военни. Противникът отново използва артилерия“, заяви представителят на военното ведомство.

На масиран обстрел са били подложени Донецк и Горловка.

На свой ред от пресслужбата на държавната администрация в Донецк съобщиха, че в резултат на масирания артилерийски обстрел са пострадали детска градина, болница и осем жилищни сгради.

През последните дни населените места в ДНР са подложени на интензивен обстрел от страна на украинската армия, в това число и с използването на тежка артилерия и ракетни системи за залпов огън (РСЗО).

При това, съгласно комплекса от мерки по изпълняване на Минските споразумения, подписан от участниците в контактната група на 12 февруари, оръдията с калибър 100 мм и над 100 мм трябваше да бъдат оттеглени от страните на 50 км, а РСЗО – на 70-140 км.

Страните трябваше да оттеглят оръжията си на равно разстояние, при това Киев – от текущата  линия на съприкосновение, а ДНР и ЛНР – от линията, определена от меморандума в Минск на 19 септември.

В същото време над 100 автомобила на руското министерство на извънредните ситуации (МИС) изпратиха в Донецк и Луганск повече от 1000 тона хуманитарна помощ. Сред превозваните товари, предназначени за населението в региона, са хранителни продукти, в това число рибни, месни и млечни консерви, захар, сол, а също така и други стоки от първа необходимост и материални средства за образователните учреждения.

Това е 29-та поред колона на МИС на Русия с хуманитарна помощ за Донбас. От август 2014 г. в пострадалия регион са доставени нас 36 хил. тона различни хуманитарни товари.