Три газопровода в Европа попаднаха в списъка с приоритетни проекти

Формално твърдата позиция на ЕС спрямо енергийната зависимост от Русия засега не е подкрепена с конкретни мерки, съобщава вестник “Коммерсант“.

Вчера стана известно, че проектът за енергиен съюз на ЕС за половин година така и не е придобил ясно съдържание. Но затова едновременно три газопровода в Югоизточна и Централна Европа попаднаха в списъка с приоритетни проекти, включително прокарваният от Словакия Eastring и подкрепяният от Австрия Tesla. ЕК ги е одобрила бързо, което е рядкост, макар те да могат да бъдат използвани от „Газпром“ за снабдяването на Балканите с газ от „Турски поток“.

Статутът на приоритетен европейски инфраструктурен проект (PCI) дава право за привличане на средства от фондовете на ЕС. Независимо от отмяната на проекта за газопровода „Южен поток“ и крайно скептичното отношение на ЕК към „Турски поток“, едновременно биват одобрени за PCI три газопровода – Eastring ще свързва Словакия и България, Tesla Гърция с Австрия, както и разширяването на тръбопровода България–Румъния–Унгария—Австрия. Всички те позволяват на „Газпром“ да реши един от главните проблеми с отказа от транзит през Украйна, а именно доставките на газ от „турски поток“ до балканските държави.

Държавите в Югоизточна и Централна Европа, които може да изгубят транзитните плащания при спирането на доставките през Украйна, най-губещите са Словакия и България, започнаха активно да прокарват проекти позволяващи им да запазят тези си доходи.

 

Източник: focus-news.net.