Три български филма на Киномания 2013

Три български филма ще бъдат показани на Киномания 2013.

Българската оперна дива Александрина Пендачанска можем да видим в „Да разкриеш Саломе“ с режисьор Найо Тицин, който е и неин съпруг. Документалният филм е сред българските предложения на Киномания 2013 и е с участието на френския моден дизайнер Кристиан Лакроа, латвийския диригент Модестас Питренас и френския режисьор Венсан Босар. Операта на Щраус е представена като естетическо и емоционално преживяване, чрез което се разкриват тъмните кътчета на човешката душа. На прожекциите в кината „Одеон“ и „Люмиер“ ще присъства самата Пенданчанска, която пристига у нас по покана на НДК.

Създателят на „Тримата глупаци“ и „Сънчо“ е в центъра на не по-малко интригуващия филмът „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“. Режисьорките Весела Казакова и Мина Милева разказват с много чувство за хумор историята на Антони Траянов (Чичо Тони) – таланлив аниматор и забавен човек, който остава в сянка в разцвета на българското анимационно кино през 70-те години на миналия век.

Киномания 2013 отдава почит към големите имена на съвременната българска култура с вечер, посветена на Рангел Вълчанов и изложба на черно-бели фотоси от професионалния му път, както и прожекция на документалния филм „Индия завинаги“. Ще бъде показана и съкратената, 35-минутна версия на „Немирната птица любов“. Прожекциите на двата филма на 28-ми ноември от 18:30 часа в „Люмиер“ са със свободен вход.

Киномания 2013 започва на 14-ти и ще продължи до 1 декември в зала 1 на НДК, кино „Люмиер“, „Одеон“, „Дом на киното“ и „Евросинема“.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg

 .