Трима души са заподозрени за атентата в петербургското метро

Трима души са заподозрени като извършители на атентата в петербургското метро. Това става ясно от публикации в различни руски медии, които се позовават на свои източници сред разследващите. И тримата са от Кавказ. Става въпрос за двама киргизци и един етнически руснак, родом от Казахстан, който притежава и руски паспорт, съобщава iNews.bg.

По всяка вероятност извършителят на самоубийствения атентат във вагона на метрото е Акбаржон Джалилов. Той е на 22 години, родом от град Ош в Киргизстан. Живее в Санкт Петербург от 6 години, има и руско гражданство, съобщава петербургското електронно издание „Фонтанка“. Спецслужбите в Киргизстан също потвърждават, че е възможно именно той да е камикадзето от метрото.

В руските социални мрежи вече бяха публикувани няколко негови снимки. Едната е от полицейските архиви и от нея става ясно, че трите имена на предполагаемия атентатор са Акбаржон Акрамжанович Джалилов. Той е роден на 1 парил 1995 г. в Киргизстан. Паралелно с това обаче е и руски гражданин с паспорт серия 4016 № 690 243. Паралелно с това бяха публикувани и кадри от охранителните камери в метрото, на които се вижда лицето на човек, приличащ на Акбаржон Джалилов, който носи раница. Една от версиите на разследващите е, че бомбата в метрото е била именно в раница.1888757_450_450

Паралелно с това подозрения подозренията не са отпаднали и от Максим Аръйшев. Той е от Казахстан и е студент в Санкт Петербург. За последно се е чул с майка си малко преди взрива в метрото, като е съобщил и че се намира близо до станцията „Площад Сенная“ и се прибира след лекции. До момента той е в неизвестност, поради което се подозира, че може да е извършил самоубийствения атентат. В същото време обаче от консулството на Казахстан в Санкт Петербург заявяват, че тялото му не е открито сред загиналите, а името му не е и в списъка с пострадалите, предаде ТАСС.

Сайтът „Центр Азия“ припомня, че редица медии още снощи споменаха фамилията Джалялов. Този човек също е от Киргизстан и се смята за вероятен извършител на самоубийствения атентат. Засега не става ясно обаче дали става въпрос за друго лице или за грешка при предаването на информацията за Акбаржон Джалилов.

Към момента обаче няма информация за евентуалната самоличност на човека, чиято снимка снощи бе разпространена от „Фонтанка“ и РЕН ТВ. За него се предполага, че е заложил втората бомба на метростанция „Площад на въстанието“, която бе обезвредена от антитерористите.

Източник на ТАСС в службите по-рано обяви, че самоличността на атентатора вече е разкрита. Той е разпознат сред загиналите в метрото. Засега обаче името му няма да бъде обявяване. Информаторът отбеляза, че става дума за лице от Централна Азия, което е имало контакти с джихадисти, които се бият в Сирия.