Трима астронавти от МКС се завърнаха успешно на Земята

Тримата астронавти, чиято мисия на Международната космическа станция (МКС) изтече, се завърнаха успешно на Земята. Руснакът Анатолий Иванишин, японецът Такуя Ониши и американката Кейт Рубинс се приземиха в Казахстан при ясно, но студено време след 115 дни в околоземна орбита.

„Кацането се осъществи!“, заявиха от руското ръководство на мисията.

За биолозите Рубинс и Ониши това е първата мисия в открития космос, докато зя техният командир Иванишин това е втора такава – първата, отново на борда на МКС, беше преди пет години и продължи пет месеца.

„Всички се чувстват прекрасно“, заяви Иванишин в първи коментар веднага след кацането.

Кацането на капсулата с астронавтите беше заснето.
Кацането на капсулата с астронавтите беше заснето. / БГНЕС

След като триото бъде откарано в казахстанския град Караганда пътят им ще се раздели. Иванишин ще отиде в т. нар. Звездно градче – селище от градски тип край Москва, където се намира център за подготовка на космонавти. Рубинс и Ониши пък ще заминат за Хюстън, Тексас, където е Центърът за управление на полети на НАСА.

Успешното приключване на тяхната мисия бележи първата пълна мисия за и от МКС на новото поколение руски ракети „Союз“. Връщането на космонавтите на Земята беше забавено с две седмици, тъй като руските техници искаха да направят допълнителни тестове на софтуера на ракетата, преди тя да потегли обратно към дома.

Мисията на тримата ще остане в историята и като първата, в рамките на която се секвенира ДНК в Космоса. Процесът, при който се определя точната последователност на геномите в ДНК, беше извършен на борда на МКС за първи път от Рубинс през август.

Така изглежда капсулата, с която обитателите на МКС се завърнаха на Земята.
Така изглежда капсулата, с която обитателите на МКС се завърнаха на Земята. / БГНЕС

Според НАСА този метод би могъл да помогне за откриването на потенциално опасни микроби на борда на МКС, като също така да помогне за установяването на болести в Космоса.

Рубинс е и едва втората жена на МКС, след италианката Саманта Кристофорети. През ноември третата жена ще замине за космическата лаборатория. Това ще е американката Пеги Уитсън на 56 години, която ще замине в околоземна орбита заедно с французина Тома Песке и руснака Олег Новитски.

Триото в Космоса.
Триото в Космоса. / БГНЕС

МКС е активна от 1998 г. насам и обикаля Земята със скорост от 28 000 км/ч.

Източник: БГНЕС