Трети фестивал „Болшой”

Третото издание на музикалния фестивал „Болшой“ се проведе в Мокра гора, в Дървен град на Емир Кустурица под патронажа на „Газпром нефт“.

Фестивалът бе открит от изтъкнатия руски пианист Юри Розум. На втория ден на фестивала известният сръбски цигулар Неманя Радулович изнесе концерт заедно със симфоничния оркестър на „Болшой“ под диригентството на Сърболюб Динич, ръководител на Операта в Мексико. Голяма заслуга за великолепната атмосфера имаше групата „Пушенето забранено“ на филмовия режисьор Емир Кустурица.

В състезателната програма на фестивала участваха повече от 70 млади музиканти от средни училища и академии от Сърбия и Република Сръбска, като за първи път тази година към тях се присъединиха и младежи от Русия.

Журито, включващо професорите по музика Виктория Мателинен и Зоран Комадина, както и концертмайстора на Белградската филхармония Мирослав Павлович, единодушно присъди голямата награда „Златна матрьошка“ на пианиста Лео Борисавлевич от Музикалния факултет в Белград. „Сребърната матрьошка“ беше спечелена от дует, състоящ се от сопрано певицата Ана Петрович и пианиста Страхиня Джокич, също от Музикалния факултет в Белград, а „Бронзовата матрьошка“ бе присъдена на рускинята Анастасия Чугаинова от Центъра за изкуство за талантливи деца от Севера. Наградите бяха връчени на победителите от пианиста Неманя Радулович.

Целта на фестивала, учреден от прочутия филмов режисьор Емир Кустурица с подкрепата на „Газпром нефт“, е да развива културните връзки между Русия и Сърбия и да подкрепя млади таланти от музикални училища и академии в Сърбия, Република Сръбска и Русия.