Трети ден продължават сблъсъците в Нагорни Карабах

Сблъсъците в Нагорни Карабах продължават вече трети ден. Според някои съобщения, в тях се използва артилерия, бронирана техника и системи за залпов огън, предаде РИА Новости.

И Азербайджан, и Армения твърдят, че като цяло контролират положението и опровергават информацията за сериозни загуби.

Изострянето на ситуацията в зоната на конфликта в Нагорни Карабах започна на 2 април, когато в Баку заявиха за обстрел от страна на ВС на Армения, а в Ереван – за „настъпателни действия“ от азербайджанска страна. Според информация на управлението на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, в резултат на изострянето на конфликта са загинали най-малко 33 души и над 200 са пострадали.

Единственото, по отношение на което информацията, предоставена от страните е сходна, е , че ситуацията остава напрегната.

„През нощта се водеха активни бойни действия в агдеринска посока“, съобщи пред РИА Новости представителят на пресслужбата на министерството на отбраната на Азербайджан Вагиф Дяргахли.

На свой ред прессекретарят на арменското външно министерство Арцрун Ованисян потвърди, че ожесточени боеве се водят по цялата линия на съприкосновение на карабахско-азербайджанските войски.

От пресслужбата на министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република съобщиха, че през нощта срещу понеделник са били обстреляни предните позиции на армията за отбрана на Карабах и намиращите се в непосредствена близост населени места. Най-интензивният обстрел е започнал приблизително в седем сутринта в югоизточна и североизточна посока, като азербайджанската армия е използвала 152-милиметрови оръдия, системи „Град“ и танкове, отбелязаха от пресслужбата.

Всяка от страните в конфликта твърди, че контролира ситуацията и нанася сериозни щети на врага.

„Арменската страна стреля с 60, 82 и 120-мм картечници и използва тежка артилерия. За едно денонощие режимът за прекратяване на огъня е нарушен 121 пъти. Ситуацията остава под контрола на ВС на Азербайджан. Азербайджанската армия контролира освободените в събота територии“, съобщи представителят на пресслужбата на министерството на отбраната на Азейрбайджан.

„За денонощието арменската страна понесе големи загуби в живата сила и военната техника“, добави той.

Армения от своя страна също съобщава за успехи. „Карабахските сили, нанасяйки значителни щети в живата сила и военната техника на противника и движейки се напред, поеха инициативата в североизточно и югоизточно направление“, написа на страницата си във Facebook прессекретарят на арменското министерство на отбраната.

„По време на сутрешните боеве бяха унищожени три танка на противника“, отбеляза той.

В Степанакерт заявяват, че армията на непризнатата република „ефективно осъществява мисията си, гарантирайки сигурността на страната и народа“. „За потискане на агресивните действия на противника предните сили на Армията на отбраната на НКР предприемат всички необходими действия и уверено осъществяват поставените пред тях бойни задачи“, съобщиха от пресслужбата на военното ведомство на Нагорни Карабах.

При това всички страни в конфликта отричат загубите в собствената си жива сила и военна техника.

Министерството на Азербайджан, например, опроверга информацията на колегите си от Ереван, които заявиха, че арменските подразделения в Нагорни Карабах „са постигнали сериозни успехи, като са се придвижили напред“.

Ереван на свой ред опровергава пък съобщенията на Баку, че арменската страна е понесла големи загуби. „Поредната дезинформация, която азербайджанското министерство на отбраната не престава да издава със завидно постоянство… Ще отбележа само, че арменската страна, за разлика от азербайджанската, не крие загубите си и конкретно и ясно съобщава за тях“, заяви пред РИА Новости Арцрун Ованисян.

По думите му твърденията на Баку „са с цел създаване на паника и страх сред населението“.

Москва продължава да призовава страните в конфликта към диалог.

„Пътят към възстановяването на диалога минава пред диалога и компромиса, и този диалог и компромис трябва да се търси постоянно и от двете страни“, заяви пред журналисти председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.