Третата световна война е започнала?

Изглежда, че датата на началото на Третата световна война вече е известна. Тази информация с всички сили се стараят да скрият от широката общественост, но, както се казва, всичко тайно рано или късно става явно.

Подобни развълнувани съобщения сега могат да се срещнат в Интернет. Подгрявани от често пъти откровено изопачени факти за реалното положение в Украйна и действията на Русия, хората просто не разбират, какво става по света. А медиите спекулират върху темата за начало на Третата световна.

Така например, в Русия активно обсъждат „предсказанията” на известния руски астролог Павел Глоба, който през 2009 предрекъл, че Третата световна ще започне през март 2014, когато започне глобалното преразпределяне на държавните граници и ескалират военните конфликти. Войната, според Глоба, щяла да започне или по време на Олимпиадата, или скоро след нейното приключване. Той предрекъл, че Украйна ще бъде разделена на няколко части.

Но при внимателно анализиране на източника на тази новина се оказва, че макар материалът да е от 2009 година, след събитията в Украйна редакторите са внесли в него редица промени, които от една обикновена статия правят сензация. Възниква въпросът – защо вярваме на всичко това?

Психологът Ирина Лукянова смята, че всичко е в нашата вътрешна потребност от самосъхранение: „За опасностите ние предпочитаме да бъдем информирани предварително, за да имаме възможност да се подготвим. Такава една тема като войната, още повече Третата световна, не може да не вълнува. Защото тя засяга всеки от нас, както е било по време на Втората световна война, споменът за която е все още много силна. Може да се каже, че именно дълбокият страх е основен мотив на най-активния интерес към тази тематика. През последните години са много популярни различни предричания за края на света, за бъдещи войни и гибел на всичко живо“.

Например, Ванга е смятала, че светът ще балансира на ръба на катастрофата, докато не падне Сирия, и тогава ще започне световната война. През 1978 година, когато тя го казва, мнозина не го разбират. Но, имайки предвид последните събития, може да се каже, че в думите й има определен смисъл.

А египетската врачка Джой Айяд, напротив, е убедена, че никаква Трета световна война няма да има. Според нея, тя внимателно наблюдава всички промени на астрономичната карта на Земята и смята, че война с масово насилие не заплашва света, но ни чакат други битки, например, информационни и икономически. Но главната битка е за умовете на хората. Според ясновидката, Третата световна война ще се води не толкова с използване на истинско оръжие, а основно с помощта на медиите.

 

Истината е, че тя вече е започнала. Именно затова е много важно хората да разбират какво четат, гледат и слушат.

През 2012 г. един руски експерт, първият зам.-президент на Академията за геополитически проблеми, доктор на военните науки Константин Сивков разработи научна концепция за причините, етапите и сроковете на Третата световна война. Според Сивков, Третата световна война е започнала, а през 2012 е приключил първият й етап.

Според версията на руския учен, на планетата Земя е настъпила глобална криза, цивилизационна криза, която е породена от няколко диспропорции:

1)Противоречия между ръста на производство-потребление и наличните ресурси, възможностите на екосистемата на Земята.

2)Противоречия между „бедни“ развиващи се страни и „богати“ с развита промишленост, а също между нациите и транснационалния елит.

3)Противоречия между бездуховния „свободен пазар“, пораждащ властта на парите и духовните основи на различните цивилизации – православната, мюсюлманската, будистката и други.

„Анализът за възможните варианти за решаване на дисбаланси и противоречия, породени от сегашната криза, показва, че те носят антагоничен характер, без съществени увреждания на интересите на едни или други големи геополитически субекти, тази криза няма да бъде разрешена. А това означава неизбежно използване на военна сила. Предвид характера на кризата в света, може да се предполага глобално използване на военна сила“, заяви Константин Сивков в интервю за „Свободная пресса“ през януари на 2012 година. Според прогнозата на руския учен, Третата световна война ще носи коалиционен характер. Държавите ще се присламчват към една или друга коалиция, съгласно ангажираността й към единия от двата модела на Световен ред. А те са: Първия – „светът на цивилизационните йерархии, избрана група от хора на елита, твърдо експлоатира останалото човечество. Втория модел на Световния ред, Сивков нарича „Цивилизационна взаимна подкрепа“ или „цивилизационна хармония“. „С други думи, войната ще се води за онова, на какви духовни основи ще бъде построен новият Световен ред. В основата му или ще бъдат или индивидуализъм, егоизъм, потискане на субект от друг, принцип за оцеляване за сметка на другите. Или ще е единение на общност, доминиране на общите интереси за съвместно оцеляването и принцип за взаимно оцеляване чрез взаимна подкрепа“, смята Сивков. След около 2 години ще настъпи третия етап – „етапът на ограничени войни“, който след това ще прерасне в пълномащабна световна война с използване на всички видове оръжия. Единственият сдържащ фактор, който съществува в момента е ядреният потенциал на Русия. Според прогнозата на военния експерт ядреният щит на Русия в близко време ще се опитат да отнемат. Според него, агресорът няма да се спре, дори и от вероятната смърт на стотици милиони хора. „Свободная пресса“ /2012/.