Траурният митинг в Донецк събра близо седем хиляди граждани

Около седем хиляди души се събраха на площад „Ленин“ в центъра на Донецк на протест срещу нарушенията от страна на Киев на Минските споразумения и обстрела на градовете в ДНР, съобщи Донецката информационна агенция.

„Митингът се провежда в деня на траур, обявен в ДНР в памет на жертвите от обстрела на украинската армия, – се казва в обръщението. – Хората се събират пред малката сцена, издигната пред паметника на Ленин. Много от тях държат в ръцете си знамената на ДНР със завързани на тях черни траурни лентички“.

Както съобщи в сряда, 27 май, представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, „в резултат от мощния обстрел на украинската армия загинаха петима мирни жители: една жена, трима мъже и момиче на 11 години“. Освен това, по неговите думи, девет мирни жители са ранени, сред които три жени и три деца.

„Изразявайки скръбта си от гибелта на гражданите, загинали в резултат на варварския обстрел на въоръжените сили на Украйна по населените места в Донецката народна република, постановявам 28 май 2015 г. да бъде обявен за ден на траур“, се казва в указа на лидера на ДНР Александър Захарченко.

В Донецк пристигна кумирът на бившия Съветски Съюз – певецът Йосиф Кобзон, който е роден в Донбас. Кобзон започна концерта си с минута мълчание в памет на жертвите на обстрела в Горловка.

„Ние трябва да живеем и да ги помним“, обърна се певецът към събралите се в залата на Донецката опера. „Децата ни страдат от негодниците, от тези американски марионетки. Ние трябва да отмъстим за пролятата невинна кръв“, добави Кобзон.

Залата на Донецката опера и балет, предвидена за хиляда места, бе пълна със зрители. Болшинството от гостите на концерта бяха жители на ДНР, дошли специално, за да се насладят на песните на един от любимите певци на Донбас.

Днес над 100 камиона с руска хуманитарна помощ потеглиха от Донския спасителен център. Колоната ще достави в Донбас над 1000 тона хуманитарна помощ – зърнени храни, олио, макарони и други хранителни продукти, а също така и строителни материали и лекарства.

Всички автомобили преминаха проверка на двата гранични пункта „Донецк“ и „Матвеев Курган“, като митническите процедури бяха проведени в установения от закона ред.

В огледа на автомобилите участваха украински митничари и граничари, присъстваха и наблюдатели от мисията на ОССЕ. Тази колона е 28-та поред от август миналата година до днес. За цялото това време в Донбас бяха доставени над 35 хил. тона хуманитарна помощ.

Миналият път над 100 камиона доставиха в Донецка и Луганска области над хиляда тона хуманитарна помощ: хранителни продукти като месо, рибни консерви, млечни продукти, брашно, както и предмети от първа необходимост.