Топ 8 на музеите в Санкт Петербург

1. Ермитажът

Снимка: Photoxpress

Както повечето известни музеи по света, Ермитажът от XVIII в. е построен не просто като място за съхранение на изкуство, а като царска резиденция. Затова посетителите могат да се насладят на огромните колекции, от Каменната ера до края на XX в., в луксозна и автентична обстановка, варираща от барок до имперски стил, в зависимост от това, за коя епоха са били предназначени.
Тук мебели, гоблени, текстил, комплекти с прибори, чаени комплекти и произведения на изкуството от цял свят могат да бъдат намерени навсякъде: в трапезарии, спални, тронни и бални зали и, разбира се, в многобройните и просторни галерии.

Сред популярните експонати на музея са голяма колекция от скитско злато, мадоните на Леонардо и Рафаело, колекция от произведения на Тициан, Рубенс, Рембранд, Пусен, френските импресионисти и модернистите.

2. Държавният Руски музей

Снимка: Юлия Шандуренко, „Руски дневник“

Наравно с Третяковската галерия в Москва, това е най-важната колекция на руско изкуство. Музеят разполага с произведения, вариращи от средновековни иконописи, включително и на легендарния Андрей Рубльов, до платната на съвременни художници.

Основната изложба на музея разполага с изключително богати колекции от класически картини от XVIII и XIX в. от Карл Брюлов и Александър Иванов до Михаил Врубел и Николай Рьорих. Там се помещават и творби на руски авангардни художници като Малевич, Кандински и много други. Тази колекция се намира в Михайловския дворец, паметник на архитектурата от епохата на класицизма.
Музейният комплекс включва и някои други дворци в Санкт Петербург, както и „Летний сад“ (Лятна градина).

3. Мраморният дворец

Снимка: Photoxpress

Един от най-забележителните дворци от началото на класическия стил, той е проектиран от италианския архитект Антонио Риналди през 1768-85 година. Екатерина Велика го е построила за своя любовник, граф Григорий Орлов.

Днес това е филиал на Държавния Руски музей. Тук, по-специално, има „музей в музея“: една от изложбите е съставена от творбите, дадени от реномираните германски колекционери Петър и Ирен Лудвиг. Тя се нарича „Музеят Лудвиг в Държавния Руски музей“ и включва творби от XX в. на майстори, като Анди Уорхол, Сай Туомбли, Йозеф Бойс и Джеф Кунс.

4. Кунсткамера

Снимка: Lori/Legion-Media

Най-големият музей за антропология и етнография в света е създаден от Петър Велики, който е бил страстен колекционер на странности за своя „кабинет на куриозите“. Днес колекцията на музея разполага с ценности от различни култури и всички континенти, от древен китайски порцелан и средновековни индиански оръжия до ритуални предмети на северноамериканските индианци. И все пак, най-известната изложба вероятно е секцията за анатомия. Тази изложба включва сиамски близнаци, както и случаи на сиреномелия (т.нар. „синдром на русалката“), събрани още през XVIII век от холандския професор по анатомия Фредерик Рюйш.

5. Петропавловската крепост

Снимка: Алексей Даничев / РИА „Новости“

Това е основният комплекс на различните клонове на исторически музеи в Санкт Петербург. Крепостта е построена на Зайчи остров през 1703 г. по заповед на Петър Велики, въпреки че по-късно е използвана предимно като затвор.

Именно там през 1730 г. възниква традицията за изстрелване на огън през оръдие всеки ден на обяд. Тази традиция продължава и до днес. Сред бисерите на този архитектурен комплекс са Петропавловската катедрала, проектирана от Доменико Трезини, гробовете на руските императори и пристанището на Петър I, където е построен първият кораб на руския флот.

6. Музеят на Фаберже

Снимка: Photoxpress

Този частен музей е създаден с помощта на колекцията, която руският милиардер Виктор Векселберг купува през 2004 г. от наследниците на Малкълм Форбс. Колекцията е скъпоценна във всеки смисъл и събира много от най-великите произведения на бижутера Карл Фаберже.

Като част от сделката, музеят получи няколко уникални предмета от легендарната къща на Фаберже, включително девет имперски великденски яйца, шедьоври на декоративното изкуство, които са били специално проектирани за руските царе. Самата сграда на музея заслужава внимание: тя се намира в Шуваловския дворец, който е блестящ пример за архитектурна еклектика от първата половина на XIX век.

7. Новият музей

Снимка: Новият музей, прес снимка

Това е частният музей на бизнесмена и ценител на изкуството Аслан Чехов и е посветен на руското изкуство от XX и XXI век. Неговата голяма колекция от неконформисти, концептуалисти и съвременни художници от Дмитрий Краснопевцев и Франциско Инфанте до AES+F (група руски художници: Татяна Арзамасова, Лев Евзович, Евгений Святски и Владимир Фридкес) и Павел Пеперщейн не са изложени постоянно, тъй като предпочитат да създават тематични и монографични изложби. Има до шест изложби всяка година в това двуетажно камерно пространство.

8. Музеят за съвременно изкуство „Ерарта“

Снимка: Photoxpress

Колекцията, чиито домакин е този голям частен музей, се концентрира върху руските художници от следвоенните години до наши дни. Изложбите се фокусират върху фигуративна живопис, въпреки че колекцията включва също видео арт, фотография, инсталации и скулптури.

Отделно от изложбите музеят организира концерти и спектакли и дори е ангажиран в продукцията на художествени проекти. Благодарение на този музей скулптури на жени-авиатори на Дмитрий Шорин се появиха на летище „Пулково“ в Санкт Петербург.

Източник: Руски дневник

error: Съдържанието ни е авторско!