Топ-7 разхлаждащи напитки от фреш-бара на древните славяни

Автор: Александра Кравченко, Руски дневник

Руският селянин е имал тежък живот, когато зимата е студена като във Вестерос, а лятото – голещо, като в Браавос. А през лятото работата на полето е най-тежка. А не на всеки ъгъл има кафенета, в които да се продава домашна лимонада или ароматно смути от банан и ягоди. Проблемът е трябвало да се решава с подръчни средства, затова славяните са си приготвяли разнообразни прохладни напитки от това, което им давала природата.

 Квас

Квасът е пълноценна безалкохолна напитка, алтернатива на бирата. Славяните пиели квас от ръж или ечемик по всяко време на денонощието, по време на работа и дори при пости. Квасът е едно от основните блюда на руската маса на всеки човек – от селянина до царя.

Квас
Квас
Често той се е употребявал със зелен лук и черен хляб като вечеря, а плодовият квас – като десерт. Дори има специална разновидност на кваса – кисели шчи (на руски „щи“). Въпреки стереотипа в древността шчи изобщо не е супа, а много кисела напитка от ръжен малц.

Изобщо не е толкова трудно човек сам да си приготви квас: трябва да попарите с вода сухари от черен хляб, да ги оставите да постоят 4 часа, а след това да добавите захар, дрожди и мента, след това да оставите квасът да отлежи.

Морс

Морс из калины с сахаром
Морс из калины с сахаром Снимка: Legion Media

Напитката от сок от горски плодове е известна още от времената, когато е написана древната руска книга за домакинството „Домострой“. Варили са морс от червени боровинки, черни боровинки, малини, касис и череши.

За да се приготви тази напитка, достатъчно е да се изцеди през сито сокът от свежи плодове, след това със захар да се сварят месестите части от плодовете и вече в изстиналата отвара да се излее полученият сок при изцеждането. Този натурален морс се държи в хладилника близо седмица.

Вода от червени боровинки

Брусничный напиток с лимоном
Снимка: Legion Media

Руският поет Александър Пушкин включва водата от червени боровинки в менюто на най-известния си герой – Евгений Онегин. А тя се приготвя още по-лесно от морса.

Вземат се плодове на червена боровинка, почистват се от листата и клонките, заливат се с вода и се оставят на тъмно и прохладно място 7 до 10 дни. След това през сито се прецежда водата, подслажда се със захар или мед и се разлива в подходящи съдове. Между другото от останалите плодове може да се свари морс.

Кисел

Снимка: Legion MediaСнимка: Legion Media

Традиционният руски кисел е овесен. Обичайно се пие през лятото – студен. Овесеният кисел се приготвя от отвара от овесено брашно, която се оставяло да се сгъсти в руска печка. А пък киселът, с който всички са свикнали, се появява в началото на 19 в. и е много модерна напитка в домовете на дворяните. Вече в съветски времена се появява сух кисел, който просто трябва да се залее с топла вода, да се разтвори и след това да се стопли. Само че децата, които обичат кисел, не се главоболят с такива процедури: просто гризкат сухата смес и се наслаждават на плодовия вкус.

От всякакви дребниплодове може да се приготви натурален кисел – достатъчно е просто при варенето да се добави към тях супена лъжица картофено или царевично нишесте и захар.

Компот

 Снимка: Legion MediaСнимка: Legion Media

Компотът е още една вариация на тема дребни плодове. Истината е, че за разлика от морса, компотът не е всекидневна, а празнична напитка, пък и той се вари от сушени ябълки, круши и сливи. Компотът е могъл да се съхранява в плътно затворени съдове няколко месеца, което е позволявало да се запазват излишните продукти.

За да се поглезите с компот, вземете пресни или сушени плодове, залейте ги с вода, добавете захар на вкус, оставете компотът да заври за около 20 минути, а след това го охладете.

Сит

Снимка: Vostock-PhotoСнимка: Vostock-Photo

Сит (на руски „сыть“) е напитка, която древните славяни са пиели още преди да се появи чаят. И често я употребявали студена, тъй като при охлаждането тя придобива нови вкусови качества.

Простият сит се е приготвял от мед: кипвали го, прецеждали през сито, охлаждали, а след това добавяли подправки на вкус. Например карамфил и канела.

Подквасено мляко или простокваша

Снимка: Vostock-PhotoСнимка: Vostock-Photo

Млякото в Русия се употребява във всякакъв вид. Дори разваленото мляко намира приложение в руската кухня – добавяли са го в тестото за бухти, правели са от него творог, аналог на българската извара, жълто сирене или простокваша.

Простоквашата се приготвя също много лесно: съд с натурално краве мляко се оставя през нощна на топло място и на сутринта се получава отлична простокваша. В съвременни условия към обикновеното мляко може да се добави чаена лъжичка какъвто и да е киселомлечен продукт и също да се остави през нощта на топло място. Макар че вторият вариант на приготвяне може да се приеме за неавтентичен и да не се хареса на любителите на историческата точност.