Топ-5 на съкровищата, намерени през последните години

Автор: Ольга Мамаева

Август 2015 година се оказа богат на археологически открития – само за една седмица руските специалисти намериха три големи съкровища. „Руски дневник“ разказва за най-важните находки на търсачите на съкровища.

Древногръцките амфори на крайбрежието на Черно море (намерени през 2015 година)
Археолозите от Боспорската археологическа експедиция на Държавния исторически музей край казашкото селище Голубицка в Темрюкския район на Краснодарския край имаха късмета да намерят 18 амфори. Съдовете са били положени в голяма яма, очевидно за повторно използване, и затова са се съхранили относително добре.Това са първите такива находки, които се откриват на това място (независимо, че разкопките са започнали през 2006 година) и се предполага, че са от края на третата четвърт на V век преди новата ера. Според предположението на учените амфорите са дошли на Таманския полуостров от Древна Гърция: големите глинени съдове са се използвали по онова време за продължително съхранение и транспортиране на зехтин и вино. Всички предмети ще бъдат предадени в Държавния исторически музей.
Монети от XVI век (намерени през 2015 година)Тайник със сребърни монети от епохата на Иван Грозни беше намерен по време на археологически разкопки в зоната на запазилите се фрагменти от Тайната кула на Староладожката крепост, която се намира недалеч от брега на Ладожкото езеро. Съдържанието на неголемия мях, зазидан в стената на крепостта по всяка вероятност по време на обсадата на крепостите Орешек и Ладога през 1582 година от шведските войски, е 116 сребърни монети, които най-вероятно са принадлежали на един от местните воеводи. След проучването и реставрацията на монетите те ще бъдат предадени в музея на Староладожката крепост.

Монети от XVII век (намерени през 2015 година)

Ценна находка откриха археолозите по време на разкопките в Кадашевска слобода (Голяма Ординка) в Москва. На дълбочина половин метър бяха намерени 1087 монети от епохата на Алексей Михайлович (втория цар от рода Романови). Медните копейки, които съставят основната част на съкровището, са били сечени ръчно в периода 1654-1663 година и се срещат твърде рядко. Медният бунт от 1663 година обезценява медните монети, на тяхна смяна идват сребърните. Освен торбата с парите археолозите намериха предмети за бита от периода ХVІІ-ХVІІІ век: кахлени облицовъчни декоративни плочи за зидана печка, керамика, икони, леярски съдове и форми за медни изделия и много други неща.

Всичките предмети ще бъдат предадени на Музея на Москва или на Държавния исторически музей, но преди това ще бъдат изложени на международната специализирана изложба по съхранението, реставрацията, използването и популяризацията на културното наследство Denkmal, която ще се състои на ВДНХ (Изложението на достиженията на народното стопанство) от 14 до 16 октомври.

Скъпоценностите на Бату хан (намерени през 2014 година)

Уникалното съкровище беше открито от археолози на дълбочина два и половина метра под сградата на Тверския държавен музей. В голямо дървено сандъче са се съхранили повече от двеста предмета от втората половина на ХІІ и началото на ХІІІ век, които включват елементи от скъпо облекло, обшито със злато, и сребърен лом. Най-важната част от съкровището са различните сребърни изделия от времената на татарско-монголското нашествие: празничните и ежедневните украшения на някоя състоятелна жителка на Твер са изработени с всички известни в онези времена ювелирни техники. Съкровището ще попълни фонда на Тверския държавен музей.

Съкровището на семейство Наришкини (намерено през 2012 година)

Съкровището на знаменитото дворянско семейство Наришкини беше намерено по времето на ремонтни работи в стар семеен жилищен дом в Петербург на улица „Чайковски“. Демонтирайки покривната конструкция, работниците се натъкнали на тайник, където били скрити повече от две хиляди скъпоценни фамилни предмета на Наришкини, изработени по поръчка от най-добрите майстори на отминалите векове. На повечето от тях е изобразен семейният герб, което позволява находката да бъде разглеждана като пълноценна музейна колекция.

Според думите на експертите това е най-важната находка от последните десетилетия. Особена ценност представляват старинните сервизи (най-пълните от всички намерени когато и да е), приборите за хранене от сребро, ювелирните украшения и фамилните ордени. Стойността на съкровището, което е било скрито в разгара на революцията, се оценява на 4 милиона евро. Всички предмети бяха предадени на държавата, а половината от тяхната стойност си поделиха трите компании, на които днес принадлежи жилищният дом.