Топ 5 на най-страшните руски подводници

Руската отбранителна промишленост набира скорост, отбелязва американското издание NationaI Interest, което открои петте най-страшни подводници, с които разполагат Военноморските сили на Руската федерация.

„Модернизирайки моделите от „студената война“ и проектирайки изцяло нови подводници, Русия определено възнамерява да подобри състоянието и възможностите на своя флот“, отбелязва изданието.

Първото място в списъка на NationaI Interest е за ядрената подводница от проекта 971 „Щука-Б“ (по версия на НАТО, модификация Akula). И въпреки че тази подводница е много по-шумна от западните си колеги, тя остава реална заплаха, особено след серията от подобрения.

На второ място се нареждат дизелово-електрическите подводници от проекта 877 „Палтус“ (модификация Kilo). Подводници от този клас са доставени в редица чужди държави.

Третото място е за подводниците от проекта 636 „Варшавянка“. Подчертано е, че те са по-бързи и надеждни от предшествениците си и се смятат за едни от най-тихите в света.

Изданието споменава и руските ракетни подводни атомни крайцери със стратегическо предназначение от проект 955 „Борей“. В момента Русия разполага с четири такива подводници, още две са в строеж.

И накрая, на петото място се нарежда подводницата по проект 885 „Ясень“. Те са смятани за едни от най-бързите и се спускат на дълбочина до 600 метра.