Това, което е позволено на Юпитер…

Преди няколко дни руското външно министерство остро критикува ситуацията в областта на човешките права в ЕС. В доклада, публикуван от руското МВнР, се подчертава, че „сериозните проблеми в областта на човешките права, които  поразили Европейския съюз, само са се задълбочили и са необходими съответни практически стъпки, за да бъдат отстранени“.

При подготовката на доклада били използвани авторитетни международни източници – отчети на Съвета на ООН по човешките права, докладите на комисаря по човешките права на Съвета на Европа, документи на ОССЕ.

Предлагаме ви коментара  на Георги Георгиев, заместник-главен редактор на в. “Дума”, специално за „Гласът на Русия“:

– За втора година руското министерство на външните работи представя свой доклад за положението с правата на човека в Европейския съюз. За втора поредна година медиите не разпространяват и не коментират този доклад, както би се случило ако аналогичен документ за положението на правата на човека в Русия би излязъл от канцелариите на евроведомствата. Поне от нашата българска камбанария се набюдава подобна картина. Ситуацията много наподобява известната латинска сентенция: „Това което е позволено на Юпитер не е позволено на вола“. Дори да се стигне до обсъждане на констатациите в доклада на руските дипломати, не е трудно да си представим каква ще бъде реакцията в ЕС. Тя горе-долу ще гласи, че подобен документ е опит на „авторитарния режим“ в Русия да отговори на „справедливите критики“ на утвърдените европейски демокрации.

Европейските демокрации не търпят чужда критика защото прекалено дългия престой на върха на демократичния Олимп, неизбежно ги накара да повярват в собствената им непогрешимост и в правото им „по рождение“ да сочат грешките на другите. От тази си позиция, те очевидно ще направят всичко, за да омаловажат констатациите в доклада и особено тези, които засягат нарушаването на основните права в ЕС като свободата на предвижване, право на труд, ръстът на екстремистките прояви и други подобни. Това обаче не означава, че проблемите изложени в документа ще се дянат някъде. На европейците няма да им попречи да се погледнат и през чуждите очи, може пък да научат нещо ново за себе си.

 .